Европейските борси се оцветиха в червено по време на търговията

...
Европейските борси се оцветиха в червено по време на търговията
Коментари Харесай

Предпазливо понижение на европейските акции след индикации за негативен старт на търговията на Уолстрийт

Европейските тържища се оцветиха в алено по време на търговията във вторник, макар вчерашният следващ добър отскок на акциите на Уолстрийт, защото вложителите на остарелия континент не са впечатлени от корпоративните финансови доклади и подчертават най-вече върху настоящото намаляване на трите съществени американски фондови показателя и на възобновеното повишаване на главните европейски валути по отношение на щатския $.

Общият европейски фондов показател Stoxx Europe 600 се намалява с 0,34%, парирайки част от вчерашния добър отскок с 1,2% (първо негово покачване през последните три сесии на търговия), като най-солиден спад бележат акциите на фирмите от софтуерния и от телекомуникационния бранш на фона на повишаване на акциите на минно-добивните компании.

Негативно отражение върху днешната търговия на остарелия континент оказва понижението на трите съществени американски фондови показатели на отвън борсовата търговия няколко часа преди старта на действителната търговия на Уолстрийт (от 16:30ч. наше време). Фючърсите на показателя на сините чипове DJIA се намаляват с 0,72%, откакто през вчерашния ден DJIA набъбна с над 400 пункта, или с 1,7%, отбелязвайки стабилен отскок за втора поредна сесия на търговия след сериозните разпродажби през по-голямата част на миналата седмица. Фючърсите на необятният показател S&P500 пък се намаляват с 0,57%, а на софтуерният показател Nasdaq100 - с 0,62%, следвайки тяхното вчерашно положително повишаване надлежно с 1,4% и с 1,6%.

Индикациите за иден отрицателен старт на търговията на Уолстрийт способстват за известно намаляване и на акциите, търгувани на тържищата във Франкфурт и Париж, като немският фондов показател DAX и френският CAC 40 се намаляват с 0,5%, следвайки техен скок в понеделник надлежно с 1,5% и с 1,2%. Днешното повишаване на еврото с 0,42% към 6-дневен връх от 1,2351 щатски $ е спомагателен отрицателен фактор за акциите на европейските експортно-ориентирани компании.

Основният показател на лондонската борса FTSE100 пък се колебае към неговото вчерашно равнище на затваряне, когато той набъбна с 1,2%, защото днешните малко по-силни от предстоящото данни за потребителската инфлация на Острова през януари наподобява в поддръжка на засилващите се упования, че Английската централна банка ще би трябвало в скоро време още веднъж да прибегне до повишение на лихвените ставки в опит да ограничи инфлационния напън.

Днешното повишаване на цветните и на благородни метали на стоковите тържища обаче се отразява положително на акциите на минно-добивните компании, листвани на лондонската борса. Акциите на Anglo American PLC нарастват с 2,06%, на Glencore PLC - с 1,87%, на BHP Billiton PLC - с 0,85% и на Randgold Resources PLC - с 0,4% на фона на повишаване на мартенските фючърси на медта с към 1,5% и на априлските фючърси на златото с 0,45%.

В същото време обаче европейският телекомуникационен бранш се намира под напън от продажби, защото компанията Telenet показа по-слаб финансов доклад за 2017-а година, което докара до спад на акциите на белгийския телекомуникационен оператор с цели 7 на 100 и до намаляване с 1,13% на акциите на английския му съперник BT Group PLC.

По-слаби финансови резултати доведоха до намаляване и на акциите на United Utilities Group с 1,4% и на Severn Trent PLC - с 2,24%, до момента в който акциите на TUI AG нарастват с цели 2,57%, откакто една от водещите компании за ваканционни услуги регистрира ограничение на чистите си загуби за последното тримесечие до 99,6 млн. паунда.

Днешното внимателно намаляване на европейските тържища е знак, че вложителите са към момента обезпокоени от неотдавнашният стабилен трус на международните финансови пазари и от възходящата рентабилност на водещите държавни облигации от двете страни на Океана. Анализатори също по този начин означават, че вчерашният добър отскок на акциите, търгувани на Уолстрийт, е бил факт при съществуването на дребни изтъргувани размери, което може би е знак, че към момента е рано да се приказва за превръщане на отрицателния тренд от предходната седмица.

Следващата по-ясна посока на придвижване на международните дългови и фондови пазари евентуално ще се дефинира от основните данни в сряда за инфлацията в Съединени американски щати през януари. Ако американската инфлация се окаже по-висока от прогнозите, това може да укрепи терзанията, че Фед ще се наложи да организира през актуалната година по-агресивна от предстоящото политика на стягане на лихвените ставки. Това от своя страна може да провокира нова вълна от продажби на американски държавни облигации и повишение на тяхната рентабилност към следващи многогодишни върхове и да даде нов подтик при реализирането на облаги от дълги позиции в акции на Уолстрийт. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР