Европейските авиолинии, чакащи на опашка за получаване на държавни помощи,

...
Европейските авиолинии, чакащи на опашка за получаване на държавни помощи,
Коментари Харесай

Европейски авиокомпании отказват да връщат пари на клиентите за отменени полети

Европейските авиолинии, чакащи на опашка за приемане на държавни помощи, с цел да преживеят рецесията с ковид, гледат и към различен източник на безлихвени заеми - своите клиенти, съобщи Ройтерс.

Лишените от доходи превозвачи желаят анулация на разпоредбите на Европейски Съюз за връщане на парите на клиентите при анулация на полети. Вместо това те оферират да издават ваучери на клиентите си в миг, когато стотици хиляди полети са анулирани поради пандемията, предава Българска телеграфна агенция.

Ако се наложи да връщат пари, това ще източи в допълнение касите на самолетните компании, които така и така се нуждаят от държавна помощ, с цел да оцелеят, означи Ройтерс.

Потребителски организации споделят, че някои огромни компании към този момент подценяват разпоредбите и ги разкритикуваха, че принуждават потребителите да им заемат пари.

" Бяхме залети от недоволства на пасажери, че не могат да си вземат парите от самолетните компании ", сподели през вчерашния ден Рори Боланд от английската организация за отбрана на потребителите " Уич ".

Европейската комисия отхвърли апелите на бранша за облекчение на разпоредбите за обезщетение при анулация на полети, само че самолетните компании споделят, че просто не могат да ги изпълнят.

" Изправени пред злополука с приходите, доста компании могат да предложат единствено ваучери, вместо директно обезщетение в брой за анулирани полети ", съобщи лобистката група " Еърлайнс фор Юръп ".

Говорител на " Луфтханза " сподели, че връщане на парите за билетите е допустимо по принцип, само че не и в нормалните времеви рамки.

" Изиджет " и " Бритиш еъруейз " са премахнали от уеб страниците си формулярите, с които пасажерите могат да изискат онлайн да им бъдат върнати парите. Сега това искане може да бъде направено единствено по телефона, само че в " Туитър " мнозина се оплакват, че свързването е мъчно, тъй като колцентровете са претрупани от позвънявания.

" Ер Франс-Ка Ел Ем ", която сходно на " Луфтханза " е отменила множеството си полети, споделя на клиентите, че не предлага повече неотложно връщане на сумата от закупените билети. Вместо това тя предлага потребителски заем, годен за една година, парите от който могат да бъдат върнати едвам в края на този интервал. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР