Европейските авиолинии, чакащи на опашка за получаване на държавни помощи,

...
Европейските авиолинии, чакащи на опашка за получаване на държавни помощи,
Коментари Харесай

Европейски авиокомпании отказват да връщат пари за отменени полети

Европейските авиолинии, чакащи на опашка за приемане на държавни помощи, които да им оказват помощ да преживеят рецесията с ковид, са насочили вниманието си към различен източник на безлихвени заеми – клиентите си, написа Ройтерс.

Лишените от доходи превозвачи, които бяха принудени да приземят огромна част от самолетите си,  искат анулация на разпоредбите на Европейски Съюз за връщане на парите на клиентите при анулация на полети и оферират вместо това да издават ваучери на засегнатите клиенти.

Ако се наложи да връщат пари, това ще източи в допълнение касите на самолетните компании, които така и така се нуждаят от държавна помощ, с цел да преживеят рецесията, означи Ройтерс.

Потребителски организации споделят, че някои огромни компании към този момент подценяват разпоредбите и ги разкритикуваха, че принуждават потребителите да им заемат пари.

 „ Залети сме от недоволства на пасажери, които не могат да си върнат парите от самолетните компании “, съобщи Рори Боланд от английската потребителска организация Which?

Европейската комисия отхвърли апелите на бранша за облекчение на разпоредбите за обезщетение при анулация на полети, само че самолетните компании настояват, че просто не са в положение да ги изпълнят.

„ Изправени пред злополука с приходите, доста самолетни компании могат да предложат единствено ваучери, само че не и неотложно връщане на пари в брой за анулираните полети “, разясняват от лобистката група Airlines for Europe (A4E)

Връщането на пари за анулирани полети при дълготрайно прекъсване на пътуванията може да понижи приходите на Lufthansa за второто тримесечие с 3,5 милиарда евро, предвиждат от Citigroup. Тези загуби ще бъдат в размер на 3 милиарда евро за IAG (собтвеник на British Airways и Iberia) и на Air France-KLM, 770 млн. евро за Easyjet и 760 млн. евро за Ryanair.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР