Европейските акции затвориха с висок ръст средно малко под и

...
Европейските акции затвориха с висок ръст средно малко под и
Коментари Харесай

С висок ръст затвориха пазарите на акции в Западна Европа в понеделник

Европейските акции затвориха с висок растеж приблизително малко под и доста над 2% в понеделник, а вложителите следиха с нараснало внимание напредъка на американския законопроект за приемане на стимулиращия пакет от 1.9 милиарда $ против COVID-19 на фона на възходящата рентабилност на облигациите, която надвиши 1.6%.

Сенатът одобри в събота законопроект за икономическо облекчение и финансови тласъци, препоръчан от президента Байдън, проправяйки пътя за удължение на компенсациите за безработица, а за европейските държавни управления да одобряват нови стопански тласъци и финансово подкрепяне на жителите.

Контролираната от демократите долна Камара на представителите в Конгреса на Съединени американски щати ще одобри законопроекта, утвърден от Сената, по-късно тази седмица. Очаква се президентът Джо Байдън да го подпише преди да изтекат стратегиите за помощ за безработица на 14 март.

„ Рефлационната търговия поддържа европейските акции като цяло, а постигнатият прогрес в комерсиалните договаряния сред Европа и Съединени американски щати е добре за някои от европейските фирмите като Rolls Royce “, сподели за „ Ройтерс “ Нийл Уилсън, основен пазарен анализатор в Markets.com.

Индустриалното и промишленото произвеждане в Германия означи неочакван спад през януари 20201 година, демонстрират данните немската федерална статистика Destatis, съгласно която това е сигнал за едва начало на новата година за индустриалния бранш на водещата европейска стопанска система.

Общото индустриално произвеждане, включващо промишленото и енергийното произвеждане, както и строителството, се сви през януари с 2.5% по отношение на декември 2020 година, когато набъбна с 1,9% (силна възходяща проверка от предходна оценка за нулев растеж), до момента в който упованията на икономисти и анализатори бяха за едва покачване с 0,2 на 100. Министерството на стопанска система обаче уточни, че сумарните данни за декември и януари демонстрират повишаване на производството с 1,4 на 100. Спрямо януари 2020 година индустриалното произвеждане в Германия се намали с 3,9% след спад с 1,0% през декември.

Спрямо февруари 2020 година - тъкмо месец преди началото на коронавирусната пандемия в Германия - индустриалното произвеждане се намалява с 4,2%, демонстрират данните на Destatis, което е знак, че индустриалният бранш в страната към момента не се е възстановил изцяло до предпандемичните си равнища.

Въпреки това, Икономическият институт Ifo разгласи, че настроението в немския индустриален бранш се е подобрило за трети следващ месец през февруари. Индексът на Ifo нараства до 20.7 пункта през февруари от 9.4 през януари. „ Очакванията на промишленостите са доста разнообразни. Автомобилната промишленост желае да разшири производството си изключително мощно, до момента в който производителите на облекло възнамеряват да ограничи производството си ", сподели специалистът на Ifo Клаус Ворлабе.

Показателят Ifo за производителите на компютри се от 29 пункта на 34 пункта през февруари, за химическата индустрия нараства до 21 пункта по отношение на 15 пункта през януари, до момента в който за производителите на машини и съоръжение се усилва до 19 пункта, от 12 пункта през януари.

Индексът Ifo за поизводителите на дрехи е с най-лошо показване, макар че участниците в изследването са по-малко песимистични във връзка с обстановката, в сравнение с през предходния месец, а знакът се увеличи до минус 60 пункта от минус 84 пункта през януари. Междувременно вероятностите за производителите на мебели също се утежняват, като индикаторът спада до минус 33 пункта от минус 15 пункта през януари.

Потребителското доверие във Англия е повишено през февруари до най-високото си равнище от началото на пандемията от ковид, заяви компанията за социологически изследвания YouGov, представена от Ройтерс. Показателят за потребителското доверие се е повишил с 2 пункта до 105.4 пункта, тласкан нагоре от упованията за нараснала бизнес интензивността, повишаването на цените на жилищата и на финансите на семействата през 2021 година.

До обед общият eвропейски показател STOXX 600 се увеличи с 0.72%, а от националните измерители на „ сините чипове “ с най-голям растеж беше италианският FTSE MIB (+1.31%), следван от испанския IBEX 35 (+1.12%), немския DAX (+0.88%), френския САС 40 (+0.60%) и английския FTSE 100 (+0.11%). Следобед трендът освен се резервира прогресивен, само че и се форсира за всички съществени показатели.



Източник: MarketWatch

От таблицата нагоре е видно, че с максимален дневен растеж приключи немският показател DAX, а с най-слабо покачване затвори английският FTSE 100.

Акциите на банките и на производителите на коли движеха възходящия тренд на европейските акции в понеделник, както и други браншове на стопанската система, защото очакванията на вложителите за солидно икономическо възобновяване се покачват с ускорение на имунизирането. Сред секторите, които се забавиха са комунални услуги и стоките за персонална приложимост и за дома.

Акциите на испанската Banco de Sabadell скочиха с 6.98%, следвана от нидерландската ING Group (+4.74%), Deutsche Bank (+4.28%), английската банка HSBC (+2.87%) и испанската Banco Santander (+2.50%).

Сред печелившите бяха и акциите на производителя на мотори Rolls-Royce, които нарастнаха с 7.32% и се изкачиха освен на върха на английския показател FTSE 100, само че и на общия европейски измерител STOXX 600. Европейският съюз и Съединените щати се споразумяха да спрат митата, наложени върху вноса на артикули и съставни елементи за самолети, с което бе поставена точка на 16-годишния спор за субсидирането на производството на самолети.

Британската издателска група за просветителна литература Pearson изтри предходните си загуби и нарастнаха с 5.84%, макар че регистрира спад в приходите през 2020 година и поправена оперативната облага.

Френските оператори на молове и други недвижими парцели Klepierre и URW скочиха надлежно с 7.16% и 3.22%, а на круизния оператор Carnival се покачиха с 3.64%.

Акциите на оператора на Лондонската фондова борса (LSE) поевтиняха с 6.38% и слязоха на дъното на STOXX 600, продължавайки своя спад от петък, защото предвижда по-високи разноски за консолидиране на компанията за данни и аналитика Refinitiv, която закупи през януари за 27 милиарда $.

Сред губещите бяха и книжата на английския производителя на видеоигри Games Workshop (-6.31% ) и на немската за доставка на храна по домовете и офисите HelloFresh (-5.03%).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР