Европейските акции отстъпват от техните тримесечни върхове, достигнати в началото

...
Европейските акции отстъпват от техните тримесечни върхове, достигнати в началото
Коментари Харесай

Отстъпление на европейските акции от тримесечни върхове с оглед на опасения за предсрочни избори в Италия



Европейските акции отстъпват от техните тримесечни върхове, достигнати при започване на седмицата, предвид на солидно напрежение на борсата в Милано на фона на опасения за идни предварителни избори в Италия.

Рязкото намаляване на петролните фючърси с над 1% преди предстоящото с покачване внимание решение на Доналд Тръмп довечера по отношение на бъдещето на иранското нуклеарно съглашение пък способства за внезапно намаляване на акциите на енергийните компании.

Позитивната конфигурация на европейските вложители наподобява леко помрачена и от серия слаби финансови резултати на водещи компании като William Demant Holding, Deutsche Post, Adecco Group и LafargeHolcim Ltd.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява в ранния следобяд с 0,3% към 388,30 пункта, откакто при започване на седмицата показателят набъбна с 0,6% до 389,50 пункта, приключвайки търговията в понеделник на най-високо равнище от 1-ви февруари насам.

Основният фондов показател на борсата във Франкфурт – DAX 30 се намалява с 0,6% макар днешни по-добри от предстоящото стопански данни от Германия (за индустриалното произвеждане и за износа през март) и макар продължаващата амортизация на еврото към петмесечно дъно от 1,1862 $, което на доктрина би трябвало да е в поддръжка за експортно насочените немски компании. Негативно отражение на търговията във Франкфурт оказва спадът с 5,39% на акциите на Deutsche Post AG и с 5,78% на акциите на Adecco Group, откакто двете немски компании показаха по-слаби финансови резултати за началото на годината.

Слаби финансови доклади предизвикат стабилен спад с над 9% и акциите на датската компания и с 3,3% на швейцарската LafargeHolcim Ltd.

Френският фондов показател CAC40 пък се намалява с 0,54%, само че най-драматичен е спадът на италианския фондов показател MIB с към и над 2% предвид на растящите терзания, че Апенините са изправени пред предварителни избори даже още това лято.

Британският фондов показател FTSE100 пък се колебае към неговото равнище от края на търговия в петък (вчера беше почивен ден за Лондонската борса, предвид на така наречен " банкова почивка " на Острова) макар днешното намаляване на английската лира назад към 4-месечното ѝ дъно от 4-ти май към 1,3487 $.

Днешният спад на петролните фючърси с над 1% пък се отразява отрицателно върху европейския енергиен бранш, като показателят Stoxx Europe 600 Oil & Gas се намалява с 1,15%.

Напрегнатото очакване на решението на Доналд Тръмп по отношение на бъдещето на иранското нуклеарно съглашение способства за известно намаляване и на фючърсите на трите съществени американски фондови показатели преди старта на действителната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се намаляват с 61 пункта (с 0,25%), на S&P500 – с 0,3% и на софтуерният показател Nasdaq10 – с 0,37%, откакто в понеделник те се покачиха надлежно с 0,39%, с 0,35% и с 0,77%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР