["Европейски съюз, 2017"] Още по темата Платформа свързва микропроизводители и

...
["Европейски съюз, 2017"] Още по темата Платформа свързва микропроизводители и
Коментари Харесай

Онлайн платформата Farmhopping вече прави доставки до адрес в цялата страна

[ "Европейски съюз, 2017 "] Още по тематиката
Платформа свързва микропроизводители и търговци на занаятчийски храни

Част от бизнесмените са почнали своя дребен бизнес като персонален протест против системата
8 окт 2017
Farmhopping отвори фермерски магазин в София

Първият физически обект на онлайн платформата за чиста храна предлага над 500 продукта
11 юни 2017 " Интересът е значителен, 20% от поръчките към този момент идват отвън столицата. "
Орлин Радев, съосновател на " Фармхопинг " ООД.Онлайн платформата Farmhopping, която предлага сезонна натурално създадена продукция от към 200 локални ферми, към този момент прави доставки до адрес в цялата страна. Новата опция е реалност от началото на ноември 2017. " Интересът е значителен, 20% от поръчките към този момент идват отвън столицата ", заяви за " Капитал " Орлин Радев, съосновател на " Фармхопинг " ООД.

Поръчки и от дребни селища

В София компанията употребява лична логистика, само че в страната поръчките се доставят посредством куриерска компания. Поръчките в столицата се извършват от през днешния ден за след 48 часа, а в страната – след 72 часа.

" Очаквахме поръчки най-много от огромните градове, само че на процедура изпълняваме поръчки и за клиенти, живеещи на село, където, допуска се, фермерските артикули са повече. Нашето пояснение за този интерес е, че достъпът до разнообразна чиста храна не е елементарен даже за хората, живеещи в дребни обитаеми места ", разяснява Орлин Радев.

За да извършва поръчките, компанията е създала лични еднократни опаковки, които обезпечават подобаващ температурен режим за продуктите посредством термоизолация и изстудяване.

Новост е, че от началото на февруари т.г. цената за доставки в столицата и в страната ще се изравни и ще бъде 5 лв. до адрес (сега е 12.90 за страната) и 3 лв. – до офис на куриерската компания " Спиди " (при настояща 9.90), заяви Радев.

Във физически магазин

На 1 юни предходната година " Фармхопинг " откри и физически магазин – на столичния бул. " Витоша " покрай входа на Южния парк. Търговският обект е ситуиран на повърхност 90 кв. метра и предлага над 500 продукта - млечни, месни, зеленчуци, плодове, пакетирани, консерви. Обединява ги това, че са създадени от дребни ферми, практикуващи стабилно земеделие – без приложимост на пестициди, нитрати, сулфити, консерванти и подобрители, без антибиотици и хормони при развъждането на животните.

" Магазинът се развива с положителни темпове. Оборотите в него към този момент се изравняват с оборотите на онлайн платформата, които са към 70 хиляди лева месечно ", посочи Орлин Радев.

Според статистиката на компанията яйцата са безспорен любимец в търсенето. На второ място измежду най-купуваните храни са месото и месните артикули, като максимален е ползата към пасищно отглежданите пилета. Следват млечните и плодовете и зеленчуците.

" Нашите клиенти преобладаващо са на възраст сред 25 и 40 години, като 80% от тях са дами. Сред тях най-многобройни са майките с деца ", обобщава Невяна Бойчева, маркетинг експерт в компанията.

През септември – на облага

През 2016 година " Фармхопинг " регистрира 138 хиляди лева чисти доходи от продажби, през 2017 година растежът е сензитивен. " Нашият бизнес модел има особености. Приходите ни до момента се образуваха единствено от комисионата от 25% върху доставната цена, която се дефинира от фермера. През 2017 година обаче към този момент имаме и физически магазин, в който изкупуваме продукцията на фермерите и продаваме от свое име. Но в случай че сравним единствено продажбите през онлайн платформата, за 2017 година те означават 150% растеж по отношение на 2016 година ", разяснява още Орлин Радев.

През 2016 година компанията регистрира загуба от 199 хиляди лева " През 2017 година сумата е по-малка, само че още веднъж сме на загуба. Причината е в това, че нашият бизнес към момента изисква вложения, с цел да оперираме и да се разрастваме ", изяснява Радев. По думите му през предходната година компанията е вложила над 100 хиляди лева в мобилно приложение, в нов магазин, в по-добра организация на работа, в откриване на нови работни места. " Разчетите ни плануват през септември 2018 година да излезем на облага ", разгласи Радев. Плановете на компанията за тази година включват също разкриване на минимум пет магазина " Фармхопинг " на франчайз, както и опция за поръчки от през днешния ден за на следващия ден.

" Фармхопинг " ООД е записано на 15 октомври 2012 година Съдружници са физически и юридически лица, измежду които фондът за рискови вложения Eleven.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР