Европейски регулаторен орган иска да забрани вечните синтетични химикали, сред

...
Европейски регулаторен орган иска да забрани вечните синтетични химикали, сред
Коментари Харесай

ЕС обмисля забрана на продукти от тефлон

Европейски регулаторен орган желае да забрани " безконечните " синтетични химикали, измежду които са и питателните опаковки и текстил

Европейската организация по химикали (ЕСНА) разгласява през днешния ден предлагането на пет европейски страни за възбрана в Европейски Съюз на по този начин наречените " безконечни " замърсители - пер- и полифлуороалкилираните субстанции (PFAS), което ще прегледа преди да насочи рекомендация към Брюксел и 27-те страни членки за използването му след 2026 година, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Германските, датските, нидерландските, норвежките и шведските здравни управляващи са подали в средата на януари пред регулатора на Европейски Съюз план за " ограничение " на тези вещества, подсилен и от други страни членки като, да вземем за пример, Франция.

Това предложение цели да забрани производството, използването, вноса и стартирането на пазара на към 10 000 съставния елемент, принадлежащи към групата на пер- и полифлуороалкилираните субстанции, както в Европейски Съюз, по този начин и в Европейското икономическо пространство.

Тази група синтетични химикали обгръща над 4700 молекули, за някои от които се счита, че имат пагубно въздействие върху здравето. Те дължат наименованието си на доста дългия си витален цикъл.

Пер- и полифлуороалкилираните субстанции имат незалепващи, водоустойчиви и топлоустойчиви свойства и участват в доста промишлени области и предмети от всекидневието: артикули от тефлон, хранителни опаковки, аеронавтика, текстил.

Авторите на плана считат, че най-малко 4,4 милиона тона пер- и полифлуороалкилираните субстанции ще бъдат издадени в околната среда в границите на идващите 30 години, в случай че не бъдат взети ограничения.

" Това би била една от най-големите забрани на химически субстанции, налагани в миналото в Европа. Тя ще понижи в дълготраен проект количествата на синтетичните химикали в околната среда и ще направи продуктите и процеса на произвеждане по-сигурни ", оповестиха петте страни в обща декларация.

На процедура предлагането планува фирмите да разполагат със период от година и половина до най-много 12 години, с цел да отстранен пер- и полифлуороалкилираните субстанции, според от използването им и съществуването на различни вещества.

Предвидени са изключения в обособени браншове. " В доста случаи към момента няма опция, а в някои случаи може би в никакъв случай няма да има ", акцентират петте страни.

Предложението взема поради компликациите в някои браншове (продукти за растителна отбрана, биоциди, лекарства), в които разпоредбите " би трябвало да бъдат прегледани по-точно, с цел да се дефинира в каква степен пер- и полифлуороалкилираните субстанции могат да бъдат неразрешени за тези характерни приложения ".

Европейската организация по химикали ще организира двуседмични съвещания върху това предложение, което ще бъде прегледано от научните комисии на регулатора, с цел да се даде оценка на въздействието им върху околната среда, само че и за икономическото, и общественото им влияние.

Впоследствие организацията ще показа рекомендация на Европейска комисия, с цел да създаде законодателство, което би трябвало да бъде утвърдено от 27-те страни членки на Европейски Съюз. Те ще могат да се произнесат във връзка с новото законодателство през цялата 2025 година и то вероятно да влезе в действие след 2026 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР