Европейски организации за защита на животните призоваха за освобождаване на

...
Европейски организации за защита на животните призоваха за освобождаване на
Коментари Харесай

Българският лешояд Нелсън е заловен като шпионин в Йемен

Европейски организации за отбрана на животните приканиха за освобождение на белоглав лешояд на име Нелсън, който е бил хванат от въоръжени бойци в Йемен, обвинен за шпионаж и арестуван в плен, написа английският в. " Таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Белоглавият лешояд Нелсън е импортиран от Испания в България и тук е опръстен. Той е от дребното лешояди в страната и живее тук с помощта на Фонда за дивата природа и фауна. По време на годишната миграция Нелсън се е отклонил от своето ято. Той е прелетял над Турция и над огромна част от Арабския полуостров, до момента в който най-после бил хванат в Южен Йемен, където се води революция.

Умореният лешояд бил видян и свален от проправителствените бойци в третия по величина град в Йемен - Таиз. Те помислили, че джипиесът на крайници му е шпионско устройство, а пръстенът - миникамера и че птицата е пратена от шиитската формация " Хуси ", поддържана от Иран. Въпреки че пръстенът му е махнат, лешоядът остава в плен.

" Явно си мислят, че самият сътрудник е по-голям от оборудването, " сподели ръководителят на Фонда за дивата природа и фауна Емилиян Стойнов, който персонално е опръстенил Нелсън. Стойнов узнава за залавянето на птицата от самите йеменци, които му звъннали на написания на пръстена телефон. Сега природозащитни организации се борят за освобождение на Нелсън.
Полезна ли ви беше тази публикация? Ще
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР