„Европейски музикален фестивал“ открива деветнадесетото си издание с концерт и

...
„Европейски музикален фестивал“ открива деветнадесетото си издание с концерт и
Коментари Харесай

„Европейски музикален фестивал“ открива деветнадесетото си издание с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров

„ Европейски музикален фестивал “ открива деветнадесетото си издание с концерт и галерия, отдадени на Панчо Владигеров. Форумът, проведен от организация „ Кантус Фирмус “, ще показа 13 събития в София от март до юни. Три от тях са отдадени на 120-тата годишнина от рождението на „ патриарха “ на българската музика Панчо Владигеров.
Концертът на 21 март, с който се открива фестивала, е част от 90-ия юбилеен сезон на една от водещите институции в културния живот на България – Софийската филхармония. „ Владигеров трансформира в музика всичко, до което се допре. Няма симфоничен оркестър, няма прочут диригент, който да не се е почувствал умел да включи в своя репертоар композиции на Панчо Владигеров “ – споделя за него поетът Николай Лилиев. „ Патриархът “ на българската музика, роден на 13 март преди 120 години, ни е оставил голямо креативно завещание в разнообразни жанрове. Три от неговите композиции ще бъдат изпълнени на 21 март в зала „ България “ – емблематичните „ Еврейска поема “, „ Дивертименто “ за огромен симфоничен оркестър и виртуозният Концерт за цигулка и оркестър №1 със солист – именитият наш цигулар Марио Хосен. На пулта пред музикантите от Софийската филхармония ще застане маестро Георги Димитров.
„ Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на 20-ти век – направления, връзки, отблясъци “ – по този начин е озаглавена изложбата, която приготвя Къща музей „ Панчо Владигеров “ в София за откриването на „ Европейски музикален фестивал “ 2019. Експозицията е опит да се показа създателя в подтекста на музикалното изкуство и обичаи на предишния век, в обкръжението на най-ярките имена от европейската и международна музикална просвета – Рихард Щраус, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Бруно Валтер, Херберт декор Караян, Евгений Светланов, Алексис Вайсенберг, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах и доста други представители на интелектуалния хайлайф на Европа през предишния век. Посетителите в зала „ България “ могат да я прегледат до 31 март.
На годишнината на Панчо Владигеров, патрон на Националната музикална академия, е отдаден и концертът на 15 май. В залата на Академията надарени студенти ще изпълнят камерна вокална и инструментална музика на Владигеров.
„ Европейски музикален фестивал “ ще се организира в София в интервала март – юни 2019 година и ще показа събития с класическа музика, в които ще се изявят над 500 български и задгранични участници. Програмата на фестивала включва концерти със симфонична и камерна музика от барока до нашата актуалност, събития навън, както и концерти за деца. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 година, а съорганизатор е Министерството на културата.
В рамките на фестивала като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио ще гостуват голям брой изявени музиканти с ярка европейска кариера – Антон Бараховски, концертмайстор на Следствен отдел към окръжна прокуратура на Баварското радио, феноменалната пианистка Пламена Мангова, виолончелистът Кирил Злотников и Мила Георгиева, концертмайстор на Следствен отдел към окръжна прокуратура на Радио Щутгарт.
Фестивалът ще означи 40-годишния празник на Детски хор „ Пим-Пам “ с обичаните на няколко генерации песни на Борис Карадимчев, като „ Хора и улици “, „ Бяла тишина “, „ Богатство “, „ Робинзон Крузо “ и други Към най-малките фенове на „ Европейски музикален фестивал “ 2019 е ориентиран концертът на 19 април. В зала „ България “ деца от столичните учебни заведения ще се срещнат с огромното семейство на ударните принадлежности в приказката „ Музикално странствуване “ по музика и текст на Добри Палиев. Изпълнители ще бъдат възпитаници от НМУ „ Любомир Пипков “, София.
На 8 май „ Бахово общество в България “ ще показа Хенделовата оратория „ Месия “ в аулата на Софийския университет, в интерпретацията на диригента Йосиф Герджиков, водещи български солисти и австрийския тенор Виргил Хартингер.
Традиционно за фестивала е и събитието за необятна аудитория „ Европа танцува “. На 22 май на „ Ларгото “ ще танцуват детски сформира от Националния замък на децата, Детски фолклорен отбор „ Здравец “, Фолклорен отбор „ Средец “ и Балетна школа „ Маша Илиева “.
Сред съпътстващите събития на фестивала е и ретроспективната галерия „ Музика в обектива “, с която фотографа Василка Балевска ще означи 50 години креативна активност. Уникални нейни фотоси, запечатали облиците на фамозни музиканти, свирили в зала „ България “, ще украсят фоайето на залата.
Престижната премия „ Златно перо “ тази година ще бъде връчена за 25-ти път. Отново ще бъдат почетени 24-ма именити създатели с принос към българската просвета.
Сред акцентите в програмата е първото посещение у нас на сръбския цигулар Неманя Радулович, извънреден актьор на водещата звукозаписна компания Дойче грамофон, който ще изнесе концерт със своя оркестър Double sense на 23 юни в зала 1 на НДК.
Билетите за всички събития от фестивала са продажба на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и онлайн на www.ticketsbg.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР