Европейски лидери се срещнаха преди два дни в Париж по

...
Европейски лидери се срещнаха преди два дни в Париж по
Коментари Харесай

Тагарев: БТР-ите за Украйна са в София. Няма да пращаме войници и...

Европейски водачи се срещнаха преди два дни в Париж по покана на френския президент Еманюел Макрон, който прикани за повече поддръжка за Украйна. След срещата той съобщи, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще, само че че на този стадий няма консенсус за сходно решение. 

 

По този въпрос множеството страни споделиха, че това няма по какъв начин да се случи, сподели министър Тагарев за срещата в Париж. Дискусията беше затворена сред съдружници, които имат доверие между тях, информацията не е обществена, уточни той в отговор на въпрос дали има страни, които са съгласни да изпратят войски в Украйна. Целта е да не се дава ненужно успокоение на Кремъл за това какво западните съдружници могат да подхващат. Ако една страна член на НАТО по някакъв метод влезе в този спор и след това той се придвижи по някакъв метод на нейна територия, това ще задължи останалите съдружници да работят. Това ще ангажира НАТО след това и точно за това тези въпроси се дискутират в такива разширени формати, а не на двустранна основа, сподели министърът на защитата. 

 

За срещата в Париж Тодор Тагарев означи още, че е имало решения, които са свързани с обединения за поддръжка на Украйна – за авиационна, морска, бронетанкова коалиция, в които страните си сътрудничат и координират своята помощ. „ Изразили сме подготвеност да се включим в някои от тях, става въпрос за подкрепяне на украинската отбранителна промишленост, с цел да може и там да се създава огромна част от това, от което Украйна се нуждае.

 

Друг въпрос беше за поддръжката на уязвими страни сътрудници, с цел да може те да са по-добре предпазени против нападателни съветски дейности “, сподели още Тодор Тагарев. Беше планувано да пътувам за Киев, по-късно пристигна поканата от президента Макрон към премиера Николай Денков, само че защото той към този момент имаше планувана аудиенция за същия ден в Киев, взехме решение аз да отида в Париж, вместо него, изясни министърът на защитата. 

Тодор Тагарев разяснява и помощта за Украйна и дали се забавя изпращането ѝ. „ В ход на осъществяване е тази доставка, към този момент съм осведомен с графика – кой ще идва, какво ще товари. Въпрос на дни е тази помощ да замине и надлежно да дойде в Украйна “, сподели министърът.

 

 „ Бронетранспортьорите са благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи, направихме всичко допустимо да подпомогнем процеса и на подготовка на съглашението с украинската страна, по което страна е Министерство на вътрешните работи, и след това за подготовка на тази техника за експедиране “, изясни Тодор Тагарев. Той напомни, че последното решение на Народното събрание, с което преодоля ветото на президента, беше взето декември месец предходната година. Експедирането на техника не е елементарен развой и в значително случаи лишава месеци, добави министърът на защитата. Той заяви, че БТР-ите са в София, само че не посочи къде.

 

По думите му БТР-ите не са изключително огромна част от помощта, която предоставяме, а помощта с по-висок приоритет е отпътувала от дълго време. До встъпването на кабинета, помощта, която е дадена на Украйна, се остойностява на 13 млн. евро. Към този миг, помощта, която сме дали единствено от складовете на армията, към този момент се остойностява на 47 млн. евро, посочи още министър Тодор Тагарев. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР