Европейски компании изхвърлят токсични кораби на плажовете на Бангладеш, казва HRW

...
Европейските морски компании изхвърлят старите си кораби за скрап на
Коментари Харесай

Европейските морски компании изхвърлят старите си кораби за скрап на плажовете на Бангладеш в опасни и замърсяващи условия, които са убили работници, разглобявайки ги, казва Human Rights Watch.

Югоизточните плажове Ситакунда в Бангладеш се превърнаха в един от най-големите заводи за разбиване на кораби в света, подхранвайки процъфтяващата строителна индустрия на южноазиатската страна и нейната нужда от евтини източници на стомана.

Продължете четене

списък от 4 елемента Вдовицата на разбивача на кораби в Бангладеш преследва тестов случай за безопасността на работницитеПожарът в корабното депо в Бангладеш е овладян след 3 дниОтсрочка за разбивачите на кораби в БангладешКогато корабът с химически товари потъва Шри Ланка, местните се страхуват от най-лошиякрай в списъка

Европейските фирми са сред корабните компании, които са изпратили 520 кораба на мястото от 2020 г. насам, където хиляди работници разглобяват кораби без защитно оборудване.

„Компаниите, които нарязват кораби за скрап в опасните и замърсяващи кораби в Бангладеш, печелят за сметка на живота и околната среда на Бангладеш“, каза изследователят на HRW Джулия Блекнер в четвъртък.

„Корабните компании трябва да спрат да използват вратички в международните разпоредби и да поемат отговорност за безопасното и отговорно управление на своите отпадъци.“

Работниците казаха на HRW, че са използвали чорапите си като ръкавици, за да избегнат изгаряния, докато режат разтопена стомана, покривали са устата си с ризи, за да избегнат вдишването на токсични изпарения, и са носили парчета стомана боси.

„Работниците описаха наранявания от падащи парчета стомана или попадане в капан вътре в кораб, когато се запали или избухнаха тръби“, каза HRW в техния доклад, публикуван съвместно с базираната в Белгия неправителствена организация Shipbreaking Platform.

Най-малко 62 работници са загинали при злополуки в корабостроителните заводи на Ситакунда от 2019 г. насам, каза бангладешката екологична група Young Power in Social Action.

Двама работници загинаха миналата седмица при отделни инциденти, след като паднаха от частично разглобени кораби, каза полицията пред агенция AFP.


Асоциацията на разбивачите на кораби в Бангладеш (BSBA), която представлява собствениците на корабостроителници, заяви, че нейните членове са се заели с повишаване на безопасността преди новата международна конвенция за безопасно и екологично скрап, която трябва да влезе в сила през 2025 г.

„Ние превръщаме нашите корабостроителни площадки в зелени площадки, въпреки че е скъпо“, каза президентът на BSBA Мохамад Абу Тахер пред AFP. „Работим върху това. Доставяме предпазни средства на работниците.“

Но Фазлул Кабир Минту, координатор на финансирания от Дания Информационен център за безопасност и сигурност при работа, каза, че собствениците на дворове работят в „климат на безнаказаност“ поради огромното им влияние в местната политика.

„Има малко или никакво внимание на безопасността на работниците в десетки дворове“, каза той пред AFP.

Много кораби, изпратени до Ситакунда, съдържаха азбест, каза Репон Чоудхури, изпълнителен директор на благотворителната организация OSHE Foundation, която работи с работници, които разбиват кораби.

Азбестът се свързва с рак на белите дробове и други животозастрашаващи заболявания, но Чоудхури каза пред AFP, че работниците са били принудени да го почистват с голи ръце.

Той добави, че организацията му е изследвала 110 работници за разглобяване на кораби за излагане на токсичното вещество, като е установила, че 33 са дали положителен тест.

„Всичките 33 работници са били жертви на различни степени на увреждане на белите дробове“, каза той. „От жертвите трима са загинали, докато други живеят в мизерия.“

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР