Европейски и световни лидери поздравиха френския президент Еманюел Макрон за

...
Европейски и световни лидери поздравиха френския президент Еманюел Макрон за
Коментари Харесай

Куп световни лидери поздравиха Макрон за победата

Европейски и международни водачи поздравиха френския президент Еманюел Макрон за успеха му на изборите във Франция , оповестиха Асошиейтед прес и ДПА. 

Първият телефонен диалог, който Еманюел Макрон е провел след преизбирането си, е бил с немския канцлер Олаф Шолц, заяви Елисейският замък, представен от Ройтерс.

" Моите приветствия и поздравления, драги президент Еманюел Макрон ", написа по-рано в Туитър Шолц и добави: " Вашите гласоподаватели показаха през днешния ден мощна обвързаност към Европа. Щастлив съм, че ще продължим нашето положително съдействие ".

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поздрави също Макрон за преизбирането му, съобщи ДПА. " Радостен съм, че болшинството френски гласоподаватели поддържат проевропейския курс ", уточни Щайнмайер в изказване, публикувано от канцеларията му, и добави: " Вашето преизбиране е добра вест и за нас германците ".

Щайнмайер отдаде заслуженото на предизборната платформа на Макрон за ясна отдаденост към отворения международен ред, визията му за мощна и суверенна Европа, и твърдата религия във френско-германското другарство. " Защитавахте курса си на тези избори в сложна конюнктура. Бяхте изправени пред извънредно комплицирана икономическа и интернационална обстановка, без лесни решения, само че с явен компас ", сподели немският президент и приветства преизбирането на Макрон като огромна победа за демокрацията във Франция и в Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави Еманюел Макрон за преизбирането му и сподели, че френският президент е " същински другар на Украйна ", съобщи Ройтерс.

" Поздравления за президента и същински другар Еманюел Макрон за изборната победа ", написа Зеленски в акаунта си в Туитър рано тази заран.

" Пожелавам на Еманюел Макрон нови триумфи за положителното на френския народ. Оценявам поддръжката на Франция и съм уверен: предстоят ни нови общи победи! Напред към мощна и обединена Европа! ", написа Зеленски.

Макрон търси дипломатическо решение на прекъсване на съветската инвазия в Украйна. Франция е изпратила обилни количества оръжие на Украйна, а френският президент възнамерява още доставки, показва Асошиейтед прес.

Американският президент Джо Байдън също поздрави Макрон за преизбирането му за президент на Франция, съобщи Франс прес.

" Поздравявам Еманюел Макрон за преизбирането му. Франция е наш най-стар съдружник и основен сътрудник в решаването на световните проблеми. Очаквам с неспокойствие да продължим нашето тясно съдействие, в това число по въпросите за поддръжка за Украйна, отбраната на демокрацията и битката с измененията в климата ", написа Байдън в Туитър.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън,  пък потвърди, че Вашингтон чака продължение на тясното съдействие с Париж. " Очакваме с неспокойствие да продължим нашето тясно съдействие с Франция за справяне с световните провокации, да укрепим съюза си и нашето дългогодишно и мощно другарство ", написа в Туитър Блинкън.

Канадският президент Джъстин Трюдо поздрави също Макрон с успеха и сподели, че " чака с неспокойствие да работят дружно ", показва Франс прес.

" Поздравления за Еманюел Макрон. Очаквам с неспокойствие да работим дружно по значимите за канадците и французите цели - отбраната на демокрацията, битката с климатичните промени и икономическото подсилване на междинната класа ", написа Трюдо в туит, съпроводен със фотография на двамата водачи.

Испанският министър председател Педро Санчес сподели, че с преизбирането на Макрон " печели демокрацията, печели Европа ".

Гражданите избраха Франция, отдадена на свободния, мощен и обективен Европейски съюз ", написа в Туитър Санчес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР