Европейски и арабски лидери ще проведат първата си среща на

...
Европейски и арабски лидери ще проведат първата си среща на
Коментари Харесай

ЕС и Арабската лига с първа среща на върха

Европейски и арабски водачи ще проведат първата си среща на върха в неделя. Топ посланик на Европейски Съюз преглежда форума като опция за усилване на съдействието в Средиземно море , осведоми Агенция Франс Прес.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси ще бъде хазаин на двудневна среща на върха в курорта на Червено море Шарм ел Шейх, с цел да обсъдят тематики като сигурността, търговията, развиването и миграцията.

Войните и споровете в Сирия и Либия също влизат в дневния ред.

Но анализатори се съмняват дали ще бъде реализиран някакъв прогрес, защото Европа е разграничена по проблема с миграцията, а арабските страни към момента не могат да се отърсят от Арабската пролет.

Европейските водачи за първи път загатнаха срещата в Австрия през септември на фона на напъните да се спре незаконната имиграция, която съществено разделя 28-членния блок.

Но въпросът за миграцията е единствено част от по-голяма тактика на Европа за договоряне на нов съюз с южните съседи.

Шефът на Европейски Съюз за външната политика Федерика Могерини съобщи, че форумът в Египет не е единствено за миграцията . Тя разясни, че на диалозите ще участват повече от 40 държавни и държавни ръководители.

Преди всичко ние ще обсъдим икономическото съдействието, сподели Могерини и добави: " Това е проблематичен район, само че също е цялостен с благоприятни условия ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също ще участват.

Високопоставен представител на Европейски Съюз съобщи пред публицисти в Брюксел, че 24 европейски водачи са удостоверили присъединяване. Сред тях са канцлерът на Германия Ангела Меркел, министър председателят на Англия Тереза Мей и други

По-рано европейски източник заяви, че не се чака съглашение за Брекзит в Египет.

Представител на Организация на обединените нации предизвести, че в случай че Европа не е успее да позволи различията по казуса с миграцията, има риск от блокиране на останалите тематики на форума.

Източник от Европейски Съюз изясни, че първата среща ЕС-Арабската лига е доста значима с оглед отдръпването на Съединени американски щати от района, до момента в който Русия и Китай ускоряват позициите си в района, което " не е безусловно в наш интерес ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР