Европейски граждани да могат да купуват земя в България. Това

...
Европейски граждани да могат да купуват земя в България. Това
Коментари Харесай

Предлагат промени в Закона за земите

Европейски жители да могат да купуват земя в България. Това плануват промени в Закона за земеделските земи, препоръчани за публично разискване. Досега това беше допустимо единствено за компании и организации от Европейския съюз. Хора от трети страни, както и до момента, нямат това право.

Какви още законови промени за земята се оферират - в репортажа на Зоя Велинова.


Европейска инструкция гласи, че всеки жител на Евросъюза би трябвало да има право да купува земя в 28-те държави-членки. Това в този момент не е допустимо у нас и страната ни е застрашена от наказания.
Стайко Стайков, ръководител на Асоциацията на притежателите на аграрни земи: Ние от Асоциацията на притежателите на аграрни земи считаме, че е вярно, защото няма по какъв начин да продължаваме да нарушаваме европейската инструкция, в случай че желаеме да сме част от европейското семейство.
Стайков твърди, че сега няма огромен интерес от страна на компании от Европейския съюз към пазаруване на земеделска земя в България. Причината е, че тя към момента е доста разпокъсана.

Средният имот в Южна България е 5 дка, а в Северна - 8 дка. Това я прави непривлекателна за съвременно земеделие.

Стайко Стайков: Няма по какъв начин от раз да се окрупнят парцелите, да има напояване. А ползата на всички, освен на физически лица или компании от европейски страни, да закупуват земя е на имоти над 1000 дка, даже бих споделил 1000 хектара.
Очакванията са новият Закон да даде опция на млади фермери до 40 години по-лесно да наемат посредством търг свободни земи от държавния аграрен фонд.

Лилия Стоянова, Дирекция „ Поземлени връзки и комасация ", МЗХГ: Младите фермери могат да наемат тези земи за основаване на нови стопанства или за разширение на съществуващи стопанства. Но има и условия, които да подсигуряват, че до тази земя достъп ще имат фактически млади фермери, които желаят да се занимават със земеделие.
Предвиждат се и облекчения за строителство върху земи с променено предопределение, като отпада срокът, в който до 3 години след издаването на решение за смяна на предназначението на земята, притежателят би трябвало да получи позволение за градеж. Предвижда се и опция за смяна на предназначението на неземеделски земи в аграрни. Например остарели, дребни язовири, които от дълго време са пресъхнали и се употребяват за земеделие, а стопаните им не могат да получават дотации. Общественото разискване на измененията продължава до 5 декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР