Европейски фондове, които управляват активи за 2 трилиона щатски долара,

...
Европейски фондове, които управляват активи за 2 трилиона щатски долара,
Коментари Харесай

Фондове с $2 милиарда активи искат циментовата индустрия да намали парниковите си газове

Европейски фондове, които ръководят активи за 2 трилиона щатски $, приканват компании, производители на цимент, да подхващат дейности за намаляването на излъчванията си на парникови газове. В противоположен случай същите компании можели да изложат бизнес моделите си на риск, написа Reuters.

Предвид рисковите метеорологични и естествени бедствия и катаклизми, свързани с изменението на климата в света, някои шефове на фондове усилват ангажираността си към предприятия, чиято активност се счита за тежко замърсяваща природата. Целта е да преходът към по-чиста стопанска система да бъде допустимо най-бърз.

" Циментовият бранш би трябвало фрапантно да понижи приноса си към изменението на климата. В последна сметка това е проблем на бранша, който може да се окаже сериозен за техния бизнес. " Това съобщи в изказване Стефани Пфайфър, основен изпълнителен шеф на Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC). В групата членуват повече от 170 члена, основно от европейски пенсионни фондове и мениджъри на активи.

От групата към този момент са изпратили писма на компании, занимаващи се с произвеждане на цимент и строителни материали. В листата влизат компании като ирландската CRH, френско-швейцарското сдружение LafargeHolcim Ltd, както и на френската St Gobain S.A.

С писмата IIGCC изисква от огромните компании да реализират нулеви излъчвания на въглерод в атмосферния въздух до 2050 година.

Такова писмо е било изпратено и до немската HeidelbergCement, откъдето към този момент са декларирали, че ще изпълнят поставената цел.

IIGCC също по този начин приканват всички компании, произвеждащи цимент, да се причислят към Парижкото съглашение от 2015 година за битка с световното стопляне, за в близко бъдеще да се обезпечи равномерен преход към чиста и нисковъглеродна стопанска система.

Откъде идват рисковете за строителните компании?

Според Винсънт Кауфман, основен изпълнителен шеф на Ethos (група от швейцарски пенсионни фондове, които са в листата с податели на екописмата) - в края на краищата фирмите за строителни материали могат да се окажат без капитал, тъй като от ден на ден вложители се стремят да изключат от листата си компании, чието произвеждане води до интензивно въглеродно замърсяване.

По данни на Международната организация по енергетика (IEA) циментовата индустрия създава 7% от международните излъчвания на парникови газове. Ако секторът се схване като страна, това би означавало, че ще бъде третият максимален производител на излъчвания на парникови газове след Съединени американски щати и Китай.

Тъй като ангажираните организации за битка с изменението на климата са по-съсредоточени против фирмите, работещи с изкопаеми горива, циментовата промишленост до неотдавна не беше в техния фокус.

Това обаче се трансформира. С сегашния апел за свеждане на въглеродните излъчвания до нула са ангажирани доста фондове. Изпратените писма до компаниите са подписани групово от фондове, чиито активи възлизат на стойност 2 трилиона $. Измежду тях са още Aberdeen Standard Investments, BNP Paribas Asset Management, Sarasin & Partners и Hermes EOS. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР