Европейски депутати са заявили пред Си Ен Би Си, че

...
Европейски депутати са заявили пред Си Ен Би Си, че
Коментари Харесай

Брюксел - следващата спирка за шефовете на технологичните гиганти след изслушването пред Конгреса

Европейски депутати са декларирали пред Си Ен Би Си, че са подготвени да изслушат шефовете на водещите софтуерни компании на фона на дебатите за монополизирането на бранша.

Миналата седмица основните изпълнителни шеф на Фейсбук, Amazon, Alphabet (компанията майка на Google) и Apple - Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Сундар Пичай и Тим Кук се явиха на чуване в антимонополната комисия на Камарата на представителите на Съединените щати. Във встъпителните си думи на чуването конгресменът демократ Дейвид Сисилини, който е ръководител на антитръстовата подкомисия, остро разкритикува четирите корпорации, като съобщи, че те имат „ прекалено много власт “ и „ претекстове и опция да злоупотребяват с нея “

Тези терзания се споделят и от доста членове на Европейския парламент.

„ Изслушването пред Конгреса потвърди, че антимонополните принадлежности в Европа и Съединени американски щати имат своите ограничавания “, съобщи пред Си Ен Бе Си испанският икономист Луис Гарисано, който е представител на парламентарната група Renew Europe в Екологичен потенциал.

По думите му след лятото Европейският парламент ще се концентрира от ден на ден върху тематиката за бъдещето на конкуренцията.

Всъщност, европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер е била натоварена с задачата да ревизира елементи от антимонополното законодателство по време на втория си мандат в Брюксел, като се чака до края на годината тя да показа нови принадлежности за гарантиране на конкуренцията.

В писмо до американските конгресмени преди чуването на шефовете на софтуерните колоси Вестагер написа, че „ доста аспекти от актуалната стопанска система стават все по-дигитализирани “ и, че въпреки „ тези платформи да носят доста позитиви, има опасения, че властта и ролята на някои от тях са достигнали невиждани размери “.

„ Те също по този начин играят ролята на пазачи, което значи, че в случай че работят непозволено, те могат да нанесат обилни вреди върху конкуренцията и нововъведенията, а в последна сметка и върху потребителите “, се споделя още в известието на Вестагер.

Стефани Йон-Кордин, която също е евродепутат от групата Renew Europe, е декларирала пред Си Ен Би Си, че е време сходно чуване да бъде проведено и от европейските институции.

Главният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг е единственият началник на софтуерен конгломерат, който се е изправял пред Европейския парламент. Форматът на чуването от 2018 година обаче бе подложен на критика от множеството членове на Екологичен потенциал, защото единствено дребна група от политици можеха да задават въпроси на шефа на обществената мрежа.

„ В предишното изпълнителните шеф на групата GAFA (Google, Apple, Фейсбук, Amazon) отказваха да участват на чувания пред Европейски парламент, с изключението на Марк Зукърбърг. Надявам се, че те ще премислят метода си “, разяснява Йон-кордин, като добави, че тематиката за налозите е не по-малко значима от тази за конкуренцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР