Европейски държави продължават да предприемат стъпки към енергийна независимост от

...
Европейски държави продължават да предприемат стъпки към енергийна независимост от
Коментари Харесай

Откриха газовата връзка Литва - Полша

Европейски страни не престават да подхващат стъпки към енергийна самостоятелност от Русия. Газопреносните системи на Литва и Полша към този момент са свързани. Така Варшава ще може да получава към 2 милиарда куб. метра газ годишно, а Вилнюс има връзка с газопреносните системи в Западна Европа. Освен България, Полша е другата страна от Евросъюза, за които " Газпром " спря доставките на съветски газ.

Президентите на Литва, Латвия, Полша и еврокомисарят по енергетика откриха публично газовата връзка и газопровода.

Трасето е с дължина 508 км и свързва мрежите на Литва и Полша. Варшава ще получава към 2 милиарда куб. метра газ годишно - или към 10% от потреблението си за година. Газопроводът ще доближи цялостния си потенциал през октомври, написа Българска национална телевизия.

Досега газопреносната система на Литва беше интегрирана единствено на изток, в този момент към този момент има връзка и на запад.

" Заради изключителната предвидливост на Полша и Литва в работата по този план, завършването му не би могло да пристигна в по-добър миг. Войната на Русия в Украйна ни накара да преосмислим мощните и слабите си страни в областта на енергетиката. Решението на Газпром да спре доставките на газ за Полша и България бележи следващата повратна точка в актуалната рецесия. Това е последният опит да се употребява силата като инструмент за изнудване. ", сподели Кадри Симсон, еврокомисар по енергетиката.

Кремъл не съумя да ни изнудва поради тази газова връзка, сподели полският президент, а спoред литовският му сътрудник интерконекторите са единствено детайл от тактиката за самостоятелност от съветския газ.

" Благодарение на напъните на всички, работили по тази газова връзка, и на тези, които не престават работата по други сходни планове, ние приехме умерено новината, че няма да има директни газови доставки от Русия към Полша. Благодарение на напъните ни, не беше допустимо да ни плашат и изнудват. ", сподели Анджей Дуда, президент на Полша.

" Този план е доста значим детайл от извоюването на самостоятелност от съветските енергийни източници. Но би трябвало да сме наясно, че този вид интерконектори са единствено част от решението на казуса ", сподели Гитанас Науседа, президент на Литва.

Проектът е на стойност към 500 милион евро, финансиран е с пари от Брюксел, и построяването му стартира през 2020 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР