Европейски държави отказват да плащат на Турция вноски по споразумението

...
Европейски държави отказват да плащат на Турция вноски по споразумението
Коментари Харесай

Страни от ЕС искат да се плати на Турция от бюджета, а не от вноски

Европейски страни отхвърлят да заплащат на Турция вноски по съглашението за бежанците, оповестява Българска национална телевизия.

Това оповестява немското издание " Шпигел " в свое следствие. Няколко страни от Европейски Съюз са настояли пред Брюксел средствата за Анкара да се заплащат напълно от общия европейски бюджет.

Една трета от трите милиарда, предоставени към този момент на Анкара, идват от европейския бюджет, а другите две трети - от държавите-членки, като Германия е платила най-вече пари.

В писмо до Европейската комисия Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия са настояли идващите 3 милиарда евро по съглашението с Турция да се изплащат напълно от общия европейски бюджет.

Според „ Шпигел “ обаче Жан-Клон Юнкер е отказал. На срещата във Варна ръководителят на Еврокомисията подсигурява пред турския президент Ердоган, че идващият транш сигурно ще бъде изплатен. Германия и други страни членки обаче се оплакват от неналичието на бистрота при изразходването на средствата от Анкара.

Според Берлин, парите са предопределени за филантропични планове и строителството на лечебни заведения и учебни заведения. Само половината от плановете обаче са били в действителност осъществени, а някои, за които към този момент е платено, изобщо на са стартирани. Затова някои от страните членки са декларирали пред Брюксел, че ще отпускат средства за Анкара единствено, откакто Европейската комисия показа обстоен доклад за изразходването им. В противоположен случай са заплашили, че няма да заплащат. От Европейската счете палата към този момент оповестиха, че до края на годината ще е подготвен анализът за изразходването на средствата по съглашението с Турция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР