Европейската централна банка вероятно ще намали лихвените проценти през лятото.Tова

...
Европейската централна банка вероятно ще намали лихвените проценти през лятото.Tова
Коментари Харесай

Възможно е ЕЦБ да намали лихвите през лятото

Европейската централна банка евентуално ще понижи лихвените проценти през лятото.

Tова излиза наяве от думите на шефа на ЕЦБ Кристин Лагард в изявление за Bloomberg.

Централните банкери ще изчакат късната пролет, с цел да видят дали данните за инфлацията и растежа на заплатите в Еврозоната, а по-късно ще преценяват дали да понижат лихвите.

" Трябва да имаме информация, която можем да проверим в края на пролетта. Все още има доза неустановеност и някои знаци, които не са закотвени на равнището, на което бихме желали да ги забележим ", означи Лагард.

Така Лагард на процедура се опита да смекчи упованията на пазарите за поевтиняване на заемите от пролетта, само че въпреки всичко е допустимо това да стане през лятото.

ЕЦБ предприе политика по повишаване на главните лихви от 2022 година, по този начин последователно те доближиха исторически равнища от 4,5%. Затягането на паричната политика пристигна в отговор на високата инфлация, която беше подхранвана от войната на Русия в Украйна и повишаването на енергийните запаси.

Макар към момента да не са реализирани равнищата на целевите 2%, повишаването на живота в Европа забави темпа си, а не малко от вложителите обявиха упования за гладко намаление на лихвите още от април.

От думите на Лагард обаче излиза наяве, че това може да се случи най-рано през лятото.

Лихвите в България остават доста по-ниски от междинните в Европа, а процесите се отразяват у нас с известно забавяне. Така, до момента в който в Еврозоната чакат понижаването на лихвите, в България се чака гладко повишаване на заемите.

В края на 2023 година, в изявление за " Булевард България " банкерът Петър Славов от " ПроКредит Банк " предизвести бизнеса да се приготви за работа в условия на покачващи се лихви, релативно висока инфлация и слаб стопански напредък.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР