Европейската централна банка вдигна лихвите за първи път от 11

...
Европейската централна банка вдигна лихвите за първи път от 11
Коментари Харесай

Икономисти: ЕЦБ вдигна лихвите, за да не се обезцени еврото. Причината са САЩ

Европейската централна банка подвигна лихвите за първи път от 11 години насам. Пред Нова телевизия икономисти обясниха какви може да са следствията за джоба ни.

„ Централната банка дава знак, че няма да разреши инфлацията да пораства, т.е. идната година инфлацията ще бъде доста по-ниска. Аз бих споделил, че ненапълно е индуцирано от Съединените щати, тъй като там доста внезапно подвигнаха лихвите. Това докара до повишаване на $ и по-евтино евро, което пък подтиква ЕЦБ също внезапно да вдигне лихвите, с цел да може да стабилизира еврото и също да бори инфлацията. Всичко идва от САЩ”, изясни старши икономистът Георги Ангелов.

Колегата му Владимир Сиркаров твърди, че сигурно този резултат ще се усети и е нас, тъй като България привнася паричната политика на Европейската централна банка. „ Ще има увеличение на лихвите по кредитите”, сподели икономистът като означи, че това се отнася освен за новите, само че и за към този момент съществуващите отговорности. По думите му българските кредитни институции ще вдигнат лихвите последователно.

Икономистите сигнализираха, че в този момент няма да е уместно да се купуват недвижими парцели, тъй като се чака пазарът да се успокои.

„ Вдигането на лихвите е лекарство против инфлацията, само че като с всяко друго лекарство, и с това не би трябвало да се предозира”, акцентира Георги Ангелов. По думите му несъразмерното повдигане на лихвените проценти би могло да докара стопанската система до криза.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР