Европейската централна банка участва в танца за определянето на водещите

...
Европейската централна банка участва в танца за определянето на водещите
Коментари Харесай

Всеки момент ще научим кой е наследникът на Драги

Европейската централна банка взе участие в танца за определянето на водещите постове в Европейски Съюз и гуверньори на централни банки от Франция, Германия, Финландия и Холандия се носят в такт с музиката. Тя обаче може да спре на 30 юни, неделя, когато европейските водачи се събират в Брюксел, с цел да договарят за водещите назначения в блока, написа "Политико ". Председателските постове на Европейската комисия, Европарламента, Европейския съвет са вакантни и за първи път и този на ЕЦБ ще се попълня дружно с тях, защото сегашният й началник Марио Драги би трябвало да освободи креслото си през октомври.

Никой пост не бе ангажиран след първия кръг от договарянията на срещата на върха на 20 и 21 юни, когато европейските водачи не съумяха да се схванат кой ще оглави Еврокомисията. Председателското кресло на ЕЦБ в този момент може да се окаже част от пакетна договорка сред Германия и Франция. "Политико " показва възможните претенденти за поста.

Йенс Вайдман, Германия



Германската канцлерка Ангела Меркел ще държи шефът на немската централна банка Йенс Вайдман да оглави ЕЦБ, в случай че нейният съотечественик, консерваторът Манфред Вебер не стане ръководител на Еврокомисията. Ръководител на Бундесбанк през последните осем години, Вайдман е почитан поради директния си жанр на връзка.

Лидерите от Южна Европа обаче няма да му се зарадват поради битката му против програмата за количествени удобства, провеждана от италианеца Марио Драги през осемте години на ръководството му. Вайдман се разгласи против проекта на Драги да изкупува облигации от страни от еврозоната, изпитващи усложнен достъп до заеми. Той даже свидетелства срещу така наречен директни парични преводи пред Германския парламентарен съд. Макар че те по този начин и не бяха употребявани, мнозина политици и анализатори приветстваха самодейността, тъй като тя докара до усмиряване на пазарите и стабилизиране на еврото.

Сега 51-годишният Вайдмен е трансформирал отношението си към програмата, само че може би прекомерно късно, с цел да получи нужната поддръжка.

Франсоа Вилроа дьо Гало, Франция



Френският президент Еманюел Макрон също би желал да изпрати централния си банкер Франсоа Вилроа дьо Гало във Франкфурт.

60-годишният банкер е отпред на Банк дьо Франс от ноември 2015 година Заемането на поста от него ще бъде възприето като продължение на курса на Драги, защото Франция и Италия нормално поддържат общи позиции за по-мека политика на стимулиране. Франция обаче към този момент е имала собствен ръководител на ЕЦБ - Жан-Клод Трише, който предшестваше Драги от 20023 до 2011 година Назначаването на Дьо Гало ще е в прорез с неписаното предписание, че всички страни от еврозоната би трябвало да се изредят със свои представители.

Клаас Кнот, Холандия



Неписаното предписание работи и против Холандия, която поддържа кандидатурата на личния си централен банкер Клаас Кнот. Първият ръководител на ЕЦБ, предхождащ Трише, бе холандецът Вим Дуйсенберг.

Кнот, който е на 52, има репутацията на задоволително непоколебим и подготвен да се нахвърли върху всяка инфлация, която излиза от нормите, и това би му осигурило поддръжката на северните страни, при все това той поддържаше някои от самодейностите на Драги за количествени удобства. В негова изгода е и това, че не е немец - това улесни прочее и Дуйсенберг да заеме първото си значимо предопределение във Франкфурт от 1998 до 2003 година Кнот ще отпадне от играта и в случай че холандският министър председател Марк Рюте оглави Еврокомисията или заеме някой от другите значими постове в Европейски Съюз.

Оли Рен и Ерки Лииканен, Финландия

Оли Рен

Финландия предлага друга версия на холандския компромис - внимателен северен коректив след Драги и Трише, само че не немец. Финландия не е употребила реда си за ЕЦБ и наподобява неангажирана в битката за другите постове, в случай че не бъде съживена кандидатурата на Александър Стуб за началник на Еврокомисията.

Сценарият наподобява толкоз изкушаващ, че страната има дори двама претенденти. Сегашният гуверньор на централната банка Оли Рен и предшественикът му Ерки Лииканен наподобяват еднообразно подобаващи, освен това и двамата са били еврокомисари.

57-годишният Рен е бил в ръководството на централната банка две и половина години, преди да наследи председателското място преди една година от в този момент 68-годишния Лииканен. По същия метод Рен работеше в екипа на Лииканен в Брюксел, преди да го наследи като еврокомисар.

Беноа Кьоре, Франция



И Франция има собствен втори претендент, освен това желан от доста наблюдаващи - Беноа Кьоре.

50-годишният финансист към този момент е член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, непосредствен съдружник е на Драги и не крие желанието си да оглави институцията. Сегашната служба на Кьоре, която той ще освободи на 31 декември, обаче усложнява кандидатурата му. Членовете на Изпълнителния съвет имат право на единствено един осемгодишен мандат, което може да усложни издигането му на председателското място.

Ардо Хансон, Естония



И други гуверньори като наскоро отдръпналия се ръководител на естонската централна банка Ардо Хансон са споменавани като вероятни претенденти. Приближени на 61-годишния банкер настояват, че той не се интересува от длъжността, само че назначението му може да е опция за обезпечаване на водещ пост в Европейски Съюз на представител на източноевропейските страни, включили се през 2004 година

Съревнованието за оглавяването на ЕЦБ може обаче да сервира още изненади, защото водачите на Европейски Съюз се стремят към географски и политически баланс в неизмеримо комплицираната скица на водещите позиции в блока.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР