Европейската централна банка трябва да погледне отвъд сегашния скок на

...
Европейската централна банка трябва да погледне отвъд сегашния скок на
Коментари Харесай

По-остра реакция на ЕЦБ към инфлацията може да задуши икономическия растеж в еврозоната

Европейската централна банка би трябвало да огледа оттатък настоящия скок на инфлацията, до момента в който дефинира паричната си политика, с цел да избегне задушаването на икономическия напредък. Това съобщи членът на управителния съвет на ЕЦБ и шеф на централната банка на Финландия Оли Рен, представен от Блумбърг.

„ Ако реагираме прекомерно остро на инфлацията в кратковременен проект, евентуално ще предизвикаме прекъсване на икономическия напредък “, сподели Рен в изявление за финландската телевизия YLE TV1. „ По-добре е да погледнем оттатък краткосрочната инфлация и да погледнем какви ще бъдат цените през 2023 година и 2024 година “, добави той.

По думите му растежът на цените през идните две години може да е „ покрай задачата от 2% “.

Рен уточни, че растежът на заплатите в еврозоната остава непретенциозен и малко евентуално инфлацията да се резервира непрестанно на актуалните високи равнища, в случай че не бъде стимулиране за разноските за труд.

Неговите мнения са сходни с тези на ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард, която по-рано тази седмица предизвести, че едно преждевременно стягане на паричната политика може да навреди на възобновяване на стопанската система на еврозоната от пандемията.

„ Ще имаме време да реагираме на съвещанието през март и на идващите срежи, в случай че обстановката наподобява доста по-различна от тази, в която се намираме сега “, сподели Рен.

59-годишният шеф на централната банка на Финландия съобщи по-рано тази седмица, че е призовал Управителния съвет на ЕЦБ да потърси по-бърз достъп до данни за заплатите в еврозоната, с цел да улесни определянето на паричната политика в миг, когато инфлацията се подтиква главно от фактори на предлагането, измежду които по-високите цени на силата и световните проблеми с веригите на доставка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР