Европейската централна банка ще започне спешни покупки на активи през

...
Европейската централна банка ще започне спешни покупки на активи през
Коментари Харесай

ЕЦБ пуска печатницата за пари?

Европейската централна банка ще стартира незабавни покупки на активи през идната седмица, с цел да измъкне стопанската система на еврозоната от по-дълбоката от в началото плануваната криза, сочи изследване на организация "Блумбърг ", извършено сред 22 и 27 май. Почти трима от всеки четирима участници в анкетата са дали отговор, че чакат ЕЦБ да разшири обсега и размера на пандемичната си стратегия РЕРР с 500 милиарда евро над в началото оповестените през март 750 милиарда евро на съвещанието си за паричната политика на 4 юни. Което би нараснало количеството на добитите от институцията активи по всичките й схеми до 1.6 трлн. евро през тази година.

Ако този растеж се случи на процедура, той ще увеличи ролята на ЕЦБ във възобновяване на стопанството на блока на еврото и ще потуши терзанията на вложителите във връзка с спорното решение на немския парламентарен съд от началото на май да оспори законността на съществуващата от 2015-а програмата за покупка на облигации (PSPP). Освен това европейските централни банкери ще държат под око и кредитните разноски на страните членки на общността до момента в който държавните управления им отработят детайлите на амбициозния фискален проект на Европейската комисия.

Мнозинството интервюирани от "Блумбърг " икономисти чакат схемата РЕРР да бъде удължена и след края на 2020-а - най-малко до юни 2021-а. И всичките са единомислещи, че ЕЦБ ще реинвестира средствата, получени от добитите по програмата принадлежности на датите на падежа им даже след 2022-а, с цел да не допусне утежняване на финансовите условия от възможен спад на ликвидносттта. От старта на РЕРР при започване на март централните банкери са купили дългови бумаги за общо 212 милиарда евро (средно по 26 милиарда евро за седмица). Това предизвика клюки и терзания, че парите по схемата ще свършат до октомври, в случай че продължат да се харчат с досегашните темпове, и постанова незабавна ответна реакция. Мненията на икономистите демонстрират по какъв начин новият проект за покупка на активи се оказа главният инструмент на ЕЦБ за поддръжка на стопанската система.

Огромното болшинство участници в изследването предвиждат, че основната рента по депозитите на кредитните институции в ЕЦБ ще остане на досегашните минус 0.5% най-малко до края на идната година. А покупките на активи по по-старата стратегия (PSPP) ще се реализират на настоящите си равнища от 20 милиарда евро на месец.

Икономистите чакат банките да употребяват заеми за към 800 милиарда евро по другите кредитни стратегии на ЕЦБ през второто тримесечие. И след това това количество да падне под 200 милиарда евро през второто полугодие на 2020-а и през първото тримесечие на 2021-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР