Европейската централна банка ще трябва да смекчи своята монетарна политика

...
Европейската централна банка ще трябва да смекчи своята монетарна политика
Коментари Харесай

ЕЦБ с нови стимулиращи мерки при ниска инфлация


Европейската централна банка ще би трябвало да смекчи своята парична политика за сметка на намаление на лихвите или покупката на активи, в случай че инфлацията не се върне към целевите стойности. Това съобщи президентът на ЕЦБ Марио Драги, предават БГНЕС и Ройтерс.

„ Ако няма подобрения…, ще са нужни спомагателни стимулиращи ограничения “, сподели той на годишната конференция на ЕЦБ в Португалия.

Драги добави, че е непокътнат „ сериозен запас “ за нови придобивания на активи. „ В арсенала си имаме по-нататъшно понижаване на лихвите и смекчаващи ограничения за сдържането на някакви странични резултати “, означи той.

В началото на юни ЕЦБ увеличи оценката на годишната инфлация в еврозоната за настоящата година с 0,1% до 1,3% спрямо мартенската си прогноза. Едновременно с това Евростат заяви през днешния ден, че годишната инфлация в еврозоната през май се е забавила до 1,2% по отношение на априлската, когато тя беше 1,7%.

ЕЦБ няколко години подред организираше редица ексцентрични ограничения на парично кредитната политика. Сред тях беше и програмата за покупка на активи, която завърши през предходната година. Главната цел на регулатора беше ускоряването на инфлацията в еврозоната и приближаването й до целевия индикатор – малко по-ниска от 2% в средносрочна вероятност.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР