Европейската централна банка съобщи, че е замразила плащанията на третата

...
Европейската централна банка съобщи, че е замразила плащанията на третата
Коментари Харесай

Огромен банков скандал тресе Латвия

Европейската централна банка заяви, че е замразила заплащанията на третата по величина банка в Латвия, чийто финансово състояние се утежни откакто Вашингтон я упрекна в пране на пари.

„ Временно и до второ разпореждане, е в действие възбрана на всички заплащания на банка ABLV по финансовите ѝ пасиви”, разгласи ЕЦБ.

Пентагонът ще изследва съветското въздействие на Западните Балкани

Путин се пошегува: Обиден съм, че не съм в „ кремълския лист “ на Съединени американски щати

Пхенян с скришен боен церемониал, Ким Чен-ун се похвали

Латвийската банка заяви, че „ въз основа на инструкциите на ЕЦБ, за стабилизиране на създалата се обстановка, Комисията за контрол на финансовия и финансов пазар реши да наложи от 19 февруари за ABLV Bank платежни ограничавания върху дебитните интервенции с клиенти”.

За пръв път ЕЦБ употребява пълномощията си за налагане на мораториум откогато пое директно надзора върху банките в еврозоната през 2014 година

Американското министерство на финансите предходната седмица уточни ABLV като „ институция, предизвикваща най-голяма угриженост по отношение на пране на пари” и я упрекна във връзки със севернокорейската оръжейна стратегия.

Финансовото положение на ABLV, което до момента беше устойчиво, бързо се утежни откогато достъпът ѝ до интернационалната финансова система беше пресечен и към този момент е застрашена от банкрут.

В края на септември 2017 салдото на банката възлизаше на към 3,6 милиарда евро, с 1 милиарда евро заеми и 2,7 милиарда депозити.

Днешното решение на ЕЦБ беше предшествано от ареста на гуверньора на Латвийската централна банка Илмарс Римшевичс, който е член на ръководещия съвет на ЕЦБ. Той беше арестуван в събота от латвийското Бюро за попречване на корупцията.

Латвийският финансов министър Дана Рейзниеце-Озола разяснява, че последните събития не са сигнал за рецесия във финансовата система на страната, а са по-скоро за проблеми с репутацията на финансовия бранш.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР