Европейската централна банка реши да остави основните си лихвени ставки

...
Европейската централна банка реши да остави основните си лихвени ставки
Коментари Харесай

ЕЦБ остави основните си лихвени ставки непроменени

Европейската централна банка реши да остави главните си лихвени ставки непроменени, както и размера и продължителността на своите стратегии за "количествени удобства - така наречен "Пандемична стратегия за изключителни покупки " (PEPP) и общоприетата си дългогодишна стратегия за закупуване на активи (APP).

По този метод се оправдаха упованията на финансовите пазари, че ЕЦБ ще заеме "изчаквателна " позиция, с цел да види резултатите от подхванатите до момента ограничения в поддръжка на стопанската система на еврозоната, която е мощно наранена от коронавирусната пандемия.

На днешното си постоянно съвещание ЕЦБ резервира без смяна главната рента по интервенциите за рефинансиране (т.нар. "репо рента ") на равнище от 0,00% и заемната си рента на равнище от 0,25%. Тя остави без смяна депозитната рента от -0,5%, което значи, че на свободните запаси на комерсиалните банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна " рента от 0,5 на 100.

Тя също по този начин означи, че лихвените проценти ще останат на сегашните или на по-ниски равнища, до момента в който в еврозоната не бъде достигната целева инфлация от малко под 2 на 100.

ЕЦБ ще продължи да реализира покупки на активи посредством своята "Пандемична стратегия за изключителни покупки на активи " (PEPP) в размер на общо 1,36 трлн. евро най-малко до юни 2021 година, както и чистите си покупки по дългогодишната стратегия за закупуване на активи (APP) с месечен ритъм от 20 милиарда евро, както и покупките съгласно спомагателния краткотраен пакет от 120 милиарда евро до края на 2020 година.

Управителният съвет на ЕЦБ също по този начин ще продължи да обезпечава огромна ликвидност посредством своите интервенции по рефинансиране. По-специално, последната интервенция от целеви интервенции за дълготрайно рефинансиране (TLTRO III) записва доста високо асимилиране на средства, подкрепяйки по този метод банковото кредитиране на компании и семейства, означи централната банка.

Управителният съвет на банката остава в подготвеност да поправя всички свои финансови принадлежности, когато това е уместно, с цел да подсигурява, че инфлацията се движи към задачата от малко под 2% по резистентен метод.

Днешните решения на ЕЦБ бяха изцяло предстоящи от икономисти, анализатори и вложители, като вниманието ще бъде ориентирано към конференцията на шефа на централната банка Кристин Лагард от 15:30ч. българско време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР