Европейската централна банка реши да остави основните си лихвени ставки

...
Европейската централна банка реши да остави основните си лихвени ставки
Коментари Харесай

ЕЦБ удължи действието на пандемичната програма до юни 2021-а

Европейската централна банка реши да остави главните си лихвени ставки непроменени, само че усили както размера, по този начин и продължителността на така наречен " Пандемична стратегия за изключителни покупки " (PEPP), позната и като пандемична стратегия за " количествени облекчения ", оказвайки по този метод спомагателна поддръжка за възобновяване на еврозоната от коронавирусната рецесия.
На постоянното си съвещание ЕЦБ резервира без смяна главната рента по интервенциите за рефинансиране (т.нар. репо лихва) на равнище от 0,00% и заемната си рента на равнище от 0,25%. Тя остави без смяна депозитната рента от -0,5%, откакто тя беше намалена с 10 базисни пункта през предишния септември. Това значи, че на свободните запаси на комерсиалните банки от еврозоната ще продължи да бъде налагана " наказателна " рента от 0,5 на 100.
ЕЦБ обаче усили с 600 милиарда евро размера на утвърдената през март " Пандемична стратегия за изключителни покупки на активи ", по-известна като " пандемични количествени облекчения " до общо 1,35 трилиона евро, като в това време удължи и периода на нейното деяние най-малко до юни 2021 година по отношение на досегашната последна дата на 31-ви декември тази година.
Банката уточни, че ще прави покупки на активи посредством програмата PEPP по еластичен метод и ще реинвестира средствата по падежиращите облигации в своята PEPP стратегия минимум до края на 2022 година.
Централната банка също по този начин ще продължи чистите си покупки и по общоприетата до преди коронавирусната пандемия стратегия за закупуване на активи (APP) с месечен ритъм от 20 милиарда евро, както и покупките съгласно спомагателния краткотраен пакет от 120 милиарда евро " до края на 2020 година ".
Тя също по този начин означи, че лихвените проценти ще останат на сегашните или на по-ниски равнища, до момента в който в еврозоната не бъде достигната целева инфлация от малко под 2 на 100.
ЕЦБ още веднъж удостовери, че е подготвен да поправя всички налични финансови принадлежности съгласно тяхната нужда.
Банката чака стратегиите за " количествени удобства " да работят толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да се укрепи въздействието на актуалната стимулираща лихвена политика.
По-рано тази година ЕЦБ се ангажира да закупи еврооблигации на обща стойност от 1,1 трилиона евро до края на 2020 година по двете си стратегии (PEPP и APP). Но даже и тези рекордни по мярка покупки не съумяха да доведат до по-значително понижаване на доходността на държавните облигации, издадени от страни от периферията на 19-членния блок на общата валута (до понижение на цената на обслужване на държавния им дълг), изключително що се отнася за Италия, която беше една от най-силното засегнатите от ковид страни и която още преди тази рецесия се бореше с несъразмерната дългова тежест.
Според редица икономисти и анализатори обаче ЕЦБ е на път да изчерпи квотата си за закупуване на еврооблигации още до тази есен, което поражда някои подозрения по отношение на нейния потенциал или предпочитание за закупуването на избран размер на облигации, който е належащо за поддържане на по-ниска рентабилност на съответните държавни скъпи бумаги.
Засегната мощно от пандемията на ковид, стопанската система в еврозоната ще следи внезапно стесняване от 8,7 % през 2020 година, преди да отскочи през 2021 година, съобщи шефът на ЕЦБ Кристин Лагард.
Очаква се растежът да доближи 5,2 % през идната година и 3,3 % през 2022 година, сподели Лагард, предупреждавайки, че степента на тазгодишната криза " ще зависи извънредно от продължителността и успеваемостта на ограниченията за ограничение ", както и от политиките за понижаване на икономическото влияние на рецесията.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 4 юни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР