Европейската централна банка предупреди, че преждевременното оттегляне на държавната подкрепа

...
Европейската централна банка предупреди, че преждевременното оттегляне на държавната подкрепа
Коментари Харесай

Европейската централна банка: Да не се допуска рязко спиране на мерките за помощ в страните

Европейската централна банка предизвести, че преждевременното отдръпване на държавната поддръжка за засегнатите от пандемията стопански системи в еврозоната може да провали възобновяване и да провокира вълна от банкрути.
" Рязкото " преустановяване на ограниченията може да " докара до по-сериозно икономическо стесняване, в сравнение с по време на първата вълна на пандемията ", съобщи ЕЦБ във втория си за годината отчет за финансова непоклатимост.
Правителствата на еврозоната са подхванали невиждани стъпки, с цел да защитят фирмите и служащите от последствията от пандемията, в това число посредством гаранции за банкови заеми и мораториуми за погашение, солидни краткосрочни работни схеми и помощи за бизнеса, обиден от заключването. Въпреки скорошния оптимизъм по отношение на имунизациите за Covid-19, " следва дълъг път ", съобщи в изказване вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос.
" Властите ще би трябвало да вземат сложни решения дали и по какъв начин да разширят политическите ограничения и в последна сметка да се оправят с дълга, който основават ", сподели той.
Ако фискалната поддръжка не се резервира през цялата дълготрайност на рецесията, компаниите, най-засегнати от рестриктивните мерки на общественото разграничаване, " могат да бъдат изправени пред съществени проблеми с платежоспособността или по-трайно нарушение на техните бизнес модели ", даже когато други браншове на стопанската система се възстановят, съгласно отчета на ЕЦБ. Притесненията за голям брой банкрути към този момент са високи заради равнищата на дълга, направени от фирмите и семействата по време на първата вълна на пандемията.
По-рано ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че най-голямата й грижа е, че държавните управления основават „ резултат на канара “, като стопират фискалната поддръжка, преди да стартира пълноценно възобновяване. Въпреки че схемите за държавна поддръжка не престават да бъдат от значително значение, те би трябвало да " останат ориентирани към свързаната с пандемията икономическа поддръжка и да заобикалят да пораждат опасения за резистентност на дълга в средносрочен проект ", сподели Де Гуиндос, предават Агенция Франс Прес и БГНЕС.
ЕЦБ съобщи, че нейният личен пакет за стимулиране в пандемията, който включва скица за незабавно изкупуване на облигации в размер на 1,35 трилиона евро, ще помогне за удължаването на заемите, до момента в който " етапа на рецесията завърши ".
В предходното издание на отчета си през май институцията, основана във Франкфурт, съобщи, че рискът от колапс на еврозоната може да се появи още веднъж, защото общественият дълг в някои страни експлодира, в опитите да се оправят с коронавирусния потрес. По това време Лагард съобщи, че " не е прекомерно загрижена " и рискът към този момент не се загатва в последния отчет, макар че водачите на Европейски Съюз към момента спорят за проекта за възобновяване от 750 милиарда евро, контрактуван през юли. Миналата седмица Лагард прикани фондът на Европейски Съюз от идващото потомство да стане наличен " неотложно ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР