Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент до рекорден

...
Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент до рекорден
Коментари Харесай

ЕЦБ вдигна лихвите до нов рекорден връх

Европейската централна банка увеличи главния си лихвен % до рекорден връх , оповестява " Ройтерс ".

Повишението от 0,25 процентни пункта е десетото ѝ поред, като евентуално то ще бъде последният ѝ ход в траялата повече от година битка против

Централната банка на 20-те страни в еврозоната увеличи и прогнозите си за инфлацията, която в този момент се чака да спада по-бавно към задачата си от 2% през идващите две години. На този декор ЕЦБ понижи упованията си за стопански напредък.

Това демонстрира образно алтернативата пред която е изправена ЕЦБ поради продължаващото повишаване на цените и буксуващата икономическа интензивност.
 Лагард: ЕЦБ ще дефинира лихвите толкоз високо, колкото е належащо
Лагард: ЕЦБ ще дефинира лихвите толкоз високо, колкото е належащо

Задълбочаващо се " геополитическо разделяне "

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране към този момент ще бъде 4,5%, до момента в който лихвеният % по пределното кредитно облекчение и този по депозитното облекчение ще бъдат надлежно 4,75% и 4%.

" Инфлацията продължава да понижава, само че към момента се чака да остане прекомерно висока за прекомерно дълго време ", показва банката.

" Въз основа на актуалната си оценка ЕЦБ има вяра, че лихвените проценти са достигнали равнища, които, от време, ще допринесат доста за навременното връщане на инфлацията към целевото ѝ ниво ".

Що се отнася до макроикономическите прогнози за еврозоната, инфлацията се чака да бъде 5,6% през 2023 година, 3,2% през 2024 година и 2,1% през 2025 година

Прогнозите за главната инфлация са тя да бъде 5,1% през 2023 година, 2,9% през 2024 година и 2,2% през 2025 година

Очаква се стопанската система на еврозоната да нарасне с 0,7% през 2023 година, 1% през 2024 година и 1,5% през 2025 година
 ЕЦБ отново подвигна лихвите - до 22-годишен връх
ЕЦБ отново подвигна лихвите - до 22-годишен връх

Предупреждава и за по-нататъшно стягане
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР