Европейската централна банка повиши основните лихвени процентиЕвропейската централна банка обяви

...
Европейската централна банка повиши основните лихвени процентиЕвропейската централна банка обяви
Коментари Харесай

Инфлацията ще остане висока твърде дълго

Европейската централна банка увеличи главните лихвени проценти

Европейската централна банка разгласи в четвъртък, че покачва трите си съществени лихвени проценти с нови 50 базисни пункта, защото " инфлацията ще остане прекомерно висока прекомерно дълго ". Това е третото следващо нарастване на лихвите с 0,50%, с което лихвите в еврозоната доближиха най-високи равнища от края на 2008 година насам. Днешното следващо стягане на лихвите е в сходство с решимостта на ЕЦБ да обезпечи навреме връщане на инфлацията към средносрочното целево ниво от 2%, уточни централната банка, написа.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение бяха нараснали надлежно до 3,5%, до 3,75% и до 3,00%, като решението влиза в действие от 22-ри март 2023 година

" Засилената неустановеност удостоверява какъв брой е значимо бъдещите решения на Управителния съвет по паричната политика да се вземат въз основа на данните. Те ще се дефинират от оценката му на вероятността за инфлацията въз основа на постъпващите стопански и финансови данни, динамичността на главната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика ", уточни след края на съвещанието ЕЦБ.

Относно турбуленциите в световния банков бранш през последните дни, ЕЦБ акцентира, че следи деликатно настоящето напрежение на пазарите и има подготвеност да реагира, както е належащо, с цел да резервира ценовата и финансовата непоклатимост в еврозоната. Банковият бранш в еврозоната е резистентен и се отличава със мощни финансови и ликвидни позиции. Във всеки случай, инструментариумът на политиката на ЕЦБ е изцяло приспособен да обезпечи ликвидна поддръжка на финансовата система в еврозоната, в случай че се наложи, и да резервира гладкото действие на трансмисионния механизъм на паричната политика, уточни централната банка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР