Европейската централна банка поиска от търговските банки да намалят кредитирането

...
Европейската централна банка поиска от търговските банки да намалят кредитирането
Коментари Харесай

ЕЦБ поиска от банките да намалят кредитирането на задлъжнелите кредитополучатели

Европейската централна банка изиска от комерсиалните банки да понижат кредитирането на най-задлъжнелите кредитополучатели, което може да направи " дупка " в техните салда, в случай че има утежняване на икономическото развиване или в случай че лихвените проценти се покачат, демонстрира писмо на ЕЦБ, представено от Ройтерс.

" Трансакциите с ливъридж набъбнаха до 500 милиарда евро в балансите на 28-те най-големи кредитори в еврозоната по отношение на 300 милиарда евро през 2018 година, защото рекордно ниските лихвени проценти накараха банките да търсят възвръщаемост в по-рискови елементи на пазара.

В писмо до основните изпълнителни шефове на 115-те банки, които се намират под наблюдаване, ръководителят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия сподели, че кредиторите би трябвало да затегнат контрола си върху този тип бизнес и да понижат най-рисковите покупко-продажби, известни като " преводи с висок ливъридж “.

Трансакциите с висок ливъридж (HLT) се отнася до банков заем, възложен на компания, която към този момент има извънредно огромен дълг. Те нормално се употребяват за сливания и придобивания, рекапитализация, разширение на бизнеса и преструктуриране на дълга.

Андреа Енрия също по този начин разкритикува нехайното отношение на банките към тези заеми, като сподели, че доста от тях даже не са сложили таван на своите преводи с висок ливъридж, или в случай че са го създали, то е било прекомерно толерантно.

Това съставлява риск за банковия бранша в миг, когато европейската стопанска система се забавя заради войната в Украйна и се чака лихвените проценти да се покачат с огллед на изненадващо високата инфлация.

" Високите равнища на експозиция на ливъридж преводи в балансите на банките ги вършат уязвими за нови шокове, които могат да зародят от непредвидени и внезапни стопански забавяния или по-високи от предстоящите лихвени заплащания “, написа Енрия в писмото до комерсиалните банки, намиращи се под надзора на ЕЦБ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР