Европейската централна банка планира ново голямо увеличение на лихвените проценти

...
Европейската централна банка планира ново голямо увеличение на лихвените проценти
Коментари Харесай

ЕЦБ се засилва за нов лъвски скок на лихвите

Европейската централна банка възнамерява ново огромно нарастване на лихвените проценти тази седмица, а в това време вниманието от ден на ден се насочва към това какъв брой високо ще доближат те в последна сметка, написа Bloomberg.

Второ следващо нарастване с 0.75% изглеждаше съвсем немислимо по-рано тази година, само че след три сходни хода от страна на Федералния запас от ден на ден се трансформира в норма и стъпка, която най-вероятно още бъде подхваната в четвъртък. Това ще значи, че лихвеният % по депозитите ще стане 1.5%.

Малко са тези, които считат, че лихвите ще се открият там. Но вложителите и икономистите се чудят до каква степен може да се вдигне лихвеният %, защото енергийната криза заплашва да погълне еврозоната и семействата се борят с възходящите сметки за отопление и ипотечни заеми.

Тази нелицеприятна картина обаче може да вдъхне нов живот на ястребите на ЕЦБ, чиито апели за нерешителност при прекомерно преждевременно повишение на разноските по заеми бяха заглушени от надхвърлилата 10% инфлация (б.р. – нивот, което е пет пъти над целта). Анализаторите, интервюирани от Bloomberg, чакат лихвения % по депозитите да доближи връх от 2.5% през март, само че предвиждат, че по-късно темпът на покачвания ще намалее. 

Освен това двудневната среща може да докара до по-строги условия за евтини заеми от епохата на банковата рецесия, както и насоки за това по какъв начин формалните лица възнамеряват да стартират да стопират покупки на активи за трилиони евро.

ЕЦБ не е завършила с битката си с инфлацията. Но може да стартира да работи по-гъвкаво от началото на 2023 година “, сподели Елмар Фьолкер, анализатор за закрепени приходи в Landesbank Baden-Wuerttemberg, най-голямата районна държавна банка в Германия.

Международният валутен фонд (МВФ) предизвестява за „ отровен микс “ от бърза инфлация и забавящ се стопански напредък, като предвижда рецесии допълнително от половината от 19-те членки на еврозоната тази зима. В същото време се твърди, че строгата парична политика евентуално ще би трябвало да продължи през идната година.

Това какъв брой надалеч могат да стигнат лихвите оттатък точката, в която стартират да лимитират стопанската система (б.р. – на доктрина това равнище е към 2%) може да се окаже предизвикателство.

„ ЕЦБ не би трябвало да отпуска (хватката) прекомерно рано “, сподели президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел предходната седмица във Вашингтон.

„ Трябва да продължим да действаме “, добави от своя страна Петер Казимир от Словакия.

Паричните пазари очкават повишаване на разноските по заеми до над 3% през 2023 година – равнище, което ястреби като белгийския Пиер Вунш нарекоха „ рационално “.

Централната банка на Испания пресмята, че пиковият лихвен % от 2.25%-2.5% може да върне инфлацията до задачата от 2% в средносрочен проект, до момента в който Марио Сентено от Португалия се тревожи, че в „ най-лошия случай “ – в случай че отиде прекомерно надалеч – ЕЦБ ще би трябвало бързо да понижа лихвите.

Смятаме, че ЕЦБ ще приключи своя цикъл на стягане през февруари 2023 година Ако приемем, че финансовата непоклатимост е непокътната, това е в сходство с салдото, който стартира да се свива през март “, сподели Дейвид Пауъл от Bloomberg Economics.

Eдинствената тематика на разискване обаче няма да са единствено цените. Политиците може да разгласят по-строги условия за дълготрайните TLTRO заеми на банките, които са предопределени да подтикват кредитирането, само че чиито условия са станали прекомерно великодушни. ЕЦБ счита, че смяната е правно осъществима.

Количественото стягане – процесът на разтоварване на съвсем 5 трлн. евро (4.9 трлн. долара) облигации, насъбрани от ЕЦБ значително по време на неотдавнашната рецесия – също може да бъде разисквано, макар че към момента не се чакат съответни дейности.

Количественото стягане ще стартира в точния момент “, съобщи президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пред европейските депутати предишния месец.

Някои чиновници поддържат стесняване на салдото на ЕЦБ, като просто оставят облигациите да падежират, като в същото време се концентрират върху лихвените проценти, с цел да поддържат инфлационните упования под надзор.

Проучванията на ЕЦБ измежду потребителите и анализаторите слага инфлацията над задачата през идващите години.   Докато контрактуваните заплати демонстрираха единствено умерени облаги, съществува риск, че това може да не продължи.

„ Може да се чака известна степен на второстепенен резултат, защото действителните заплати наваксват. Това, което желаеме да избегнем, са резултатите от третия или четвъртия кръг, при които се вграждат упования за по-висока инфлация “, сподели шефът на ирландската централна банка Габриел Махлуф този месец.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР