Европейската централна банка отново повиши лихвите с половин процентен пункт

...
Европейската централна банка отново повиши лихвите с половин процентен пункт
Коментари Харесай

ЕЦБ повиши основните лихви с 50 базисни пункта

Европейската централна банка още веднъж увеличи лихвите с половин процентен пункт и даде знак, че ще " резервира курса " на стягане на паричната си политика, даже когато високата инфлация стартира да се забавя.

С последното решение на банката главните лихви доближават най-високото си равнище от ноември 2008 година Лихвата по интервенциите по рефинансиране нараства до 3 на 100. Лихвеният % по депозитите става 2,5%, а ставката по пределното кредитно облекчение доближава 3,25%.

Базираната във Франкфурт банка съобщи, че има намерение да направи сходен ход и през март. Политиците работят нападателно, с цел да подтиснат ценовите скокове, които се забавиха по отношение на рекордните си стойности, само че към момента ощетяват семействата в 20-те страни, употребяващи еврото.

 
Управителният съвет ще продължи да покачва доста лихвените проценти с резистентен ритъм и ще ги поддържа на равнища, които са задоволително рестриктивни. Така ще се подсигурява навременното връщане на инфлацията към нашата средносрочна цел от 2%. Затова Управителният съвет взе решение за повишение на трите съществени лихвени % на ЕЦБ с 50 базисни точки и чакаме да продължим да ги покачваме.
Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка

Повишаването на лихвените проценти оскъпява заемите, които потребителите вземат за покупки като жилища и коли, а фирмите – за финансиране на разширението на активността си. Това има за цел да охлади търсенето на артикули, които покачват потребителските цени, които през предишния месец се усилиха с 8,5% в еврозоната по отношение на година по-рано.

Базираната във Франкфурт институция към този момент е повишила разноските по заемите с три процентни пункта, откогато стартира невижданата си акция за стягане на паричната политика през юли. Предишното повишаване на лихвите с половин пункт беше през декември.

Английската централна банка увеличи лихвените проценти за десети следващ път, а американският Федерален запас още веднъж увеличи разноските по заемите в сряда – въпреки и с по-бавни темпове.

Нарастват признаците, че еврозоната може би е минала най-лошото от икономическия потрес, защото инфлацията се забавя от пика си през октомври, а еврозоната отбелязва напредък в края на 2022 година

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР