Европейската централна банка отне лиценза на малтийската банка Satabank, съобщават

...
Европейската централна банка отне лиценза на малтийската банка Satabank, съобщават
Коментари Харесай

След разследване на пране на пари: ЕЦБ отне лиценза на малтийска банка с българска собственост

Европейската централна банка лиши лиценза на малтийската банка Satabank, оповестяват локални медии. Финансовата институция е с българска благосъстоятелност, като от 2018 година всичките 12 000 сметки в нея бяха на процедура замразени от управляващите поради следствие на пране на пари.

Проверяват се съмнителни преводи в големи размери – стотици милиони евро. До момента наложената санкция поради нарушавания на наредбите против пране на пари надвишава 3 млн. евро.

Според „ Таймс ъф Малта “ главен клиент на банката е била платежната компания на създателя, съсобственик и шеф Христо Георгиев. Цитира се отчет на специалисти към Съвета на Европа, съгласно които банката не е имала явен потребителски профил, работещи мониторингови механизми и не е съобщавала в точния момент за съмнителни заплащания.

„ Малта Тудей “ показва, че преди да основе Satabank през 2014 година българинът е имал бизнес с електронни пари в Люксембург. Той е обвързван с продуктите iCard и myPOS, които оперират на българския пазар. Българският профилиран уебсайт economic.bg дава и повече детайлности в тази посока: Георгиев „ има близо 50% от „ АйКарт “ АД – компанията, стояща зад финансовата онлайн платформата iCard, записано от Българска народна банка сдружение за електронни пари. Той също по този начин e един от шефовете в записания в Лондон снабдител на платежни услуги myPOS World Ltd. То оперира в България през „ Майпос “ АД – регистриран сътрудник на iCard”.

В хода на следствието инспекторите от Erns & Young влязоха в Satabank като админи. Тогава от банката стачкуваха против високото заплащане на специалистите от към 700 евро на час, като обявиха, че то ще декапитализира финансовата институция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР