Европейската централна банка очаква инфлацията в 20-те държави от еврозоната

...
Европейската централна банка очаква инфлацията в 20-те държави от еврозоната
Коментари Харесай

ЕЦБ се засилва за ново вдигане на лихвите

Европейската централна банка чака инфлацията в 20-те страни от еврозоната да остане над 3% през идната година. Това ускорява упованията за десето следващо нарастване на лихвените проценти в четвъртък, съгласно източник на Reuters, директно осведомен с полемиката.

ЕЦБ стартира двудневно съвещание в сряда, като непрекъснато високата инфлация и възходящите страхове от рецесията дърпат политиците в противоположни направления и поддържат пазарните упования поравно разграничени сред пауза и ново нарастване от 25 базисни пункта.

Говорител на ЕЦБ отхвърли коментар.

Тримесечните прогнози на ЕЦБ, които би трябвало да бъдат показани на съвещание на нейния Управителен съвет в сряда, ще слагат инфлацията над 3% за 2024 година, сподели източникът, което обърква упованията за пауза в цикъла на стягане на паричната политика.

Актуализираната прогноза за 2024 година е много над задачата на централната банка от 2% и ще бъде по-висока от прогнозата от 3% през юни. Това също е над 2.7%, планувани в изследване на Reuters измежду икономисти.

Очакванията за инфлацията за 2024 година допълват причините за повишение на лихвите, защото наподобява удостоверява опасенията, че може да бъде по-трудно да се овладее инфлацията, в сравнение с се смяташе по-рано.

ЕЦБ подвигна лихвения си % по депозитите до 3.75% за интервал от 14 месеца, най-бързият ритъм на стягане в историята – всичко с вярата, че ще спре бързия растеж на цените.

Но главната инфлация остава над 5%, което покачва риска чиновниците да стартират да изискват по-големи нараствания на заплатите, изключително тъй като пазарът на труда остава извънредно стегнат.
Еврокомисията сви прогнозата си за стопанската система и чака по-висока инфлация
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР