Европейската централна банка обяви в четвъртък, че е повишила трите

...
Европейската централна банка обяви в четвъртък, че е повишила трите
Коментари Харесай

ЕЦБ повишава основните лихвени проценти

Европейската централна банка разгласи в четвъртък, че е повишила трите си съществени лихвени проценти с предстоящите от финансовите пазари 75 базисни пункта.

Това е второ следващо нападателно нарастване на лихвите със 0,75%, с което лихвите в еврозоната доближиха най-високи равнища от 2009 година насам, като ЕЦБ удостовери, че стягането на паричната и лихвена политика ще продължи, до момента в който инфлацията в еврозоната не доближи целевото равнище от 2 на 100.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение бяха нараснали надлежно до 2%, до 2,25% и до 1,50%, като решението влиза в действие от 2-ри ноември.

ЕЦБ сподели, че настоящият темпът на инфлация, който доближи в еврозоната рекордните 9,9% през предишния месец, остава „ прекомерно висок “ и ще остане висок през идващите месеци.

Централната банка на еврозоната ще даде повече мнения по отношение на своите целеви дълготрайни интервенции по рефинансиране (TLTRO) в настрана изказване, което ще бъде оповестено по-късно през днешния ден и което също ще бъде последвано от конференцията на шефът на ЕЦБ – Кристин Лагард.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР