Eвропейската централна банка обяви плановете си за покупка на облигации

...
Eвропейската централна банка обяви плановете си за покупка на облигации
Коментари Харесай

ЕЦБ задейства пандемична програма за 750 млрд. евро

Eвропейската централна банка разгласи проектите си за покупка на облигации за в допълнение 750 милиарда евро в отговор на влошаващото се икономическо и финансово състояние на еврозоната, породено от разпространяването на COVID-19. Това се случи в дребните часове на 19 март след изключително заседание на паричната комисия на институцията в нощта на 18 март.

Всичките спомагателни покупки на активи ще се осъществят през тази година и ще обгръщат както държавни облигации, по този начин и корпоративен дълг. Получилата прозвището "Пандемична стратегия за изключителни покупки " ще е в действие до момента в който се реши, че рецесията от ковид е завършила.

В профила си в "Туитър " ръководителят на ЕЦБ - Кристин Лагард - написа, че "извънредното състояние изисква изключителни дейности ". И че тя и сътрудниците й "са подготвени да употребяват цялостния капацитет на инструментариума си в границите на пълномощията ".

ЕЦБ реши също да разшири диапазона от активи, които дават отговор на условията на програмата, до нефинансови търговски бумаги (краткосрочни записи на заповед, полици и акредитиви, които фирмите употребяват, с цел да финансират активността си), както и да смекчат стандартите за гаранциите. Това ще разреши на банките да набират запаси против залог на по-голям размер от активите си, в това число и против корпоративни финансови искове.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи "пълна поддръжка " на "извънредните ограничения " на ЕЦБ и написа в "Туитър ", че е настъпило времето държавните управления от еврозоната да работят по-агресивно и на фискалния франт, тъй като "хората и стопанските системи се нуждаят от това ".

Въпреки че ЕЦБ към този момент има в салдото си активи за 2.6 трлн. евро, икономистите упорстваха за нарастване на програмата й за покупка на бумаги, изключително след мощния растеж на кредитните разноски на южните страни на еврозоната, най-много на Италия и Гърция. Другата алтернатива за връщане на доверието на пазарите е институцията да анулира рестриктивните мерки, които си наложи сама. Те са: да не купува повече от една трета от отговарящите на изискванията държавни бумаги от една обособена страна и да купува ДЦК в количества, които са пропорционални на тежестта на вложенията на всяка страна в капитала й. Госпожа Лагард твърди, че към този момент се работи по този въпрос и ще има промени.

Огласеният преди часове пакет от 750 милиарда евро е отвън към този момент утвърдените през предходната седмица покупки на активи за в допълнение 120 милиарда евро до края на годината. Което значи, че ЕЦБ ще придобие облигации за над 1 трлн. евро до 31 декември 2020-а.

Европейските централни банкери трансформират в редки случаи паричната си политика на заседания отвън публично оповестените срещи на управителния съвет на всеки шест седмици. Това се е случвало няколко пъти в предишното, по предписание в съгласуваност с други централни банки - след финансовата рецесия през 2008-а и след терористичните офанзиви през 2001-а.

Госпожа Лагард към този момент осведоми водачите на еврозоната през седмицата, че в случай че "карантината на голям брой семейства и бизнеси " продължи един месец, това ще намали с 2% прогнозата на банката за тазгодишния напредък на еврозоната от 0.8 %. Ако изолацията продължи три месеца, спадът ще е с над 5 %. Което постанова и незабавни фискални ограничения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР