Европейската централна банка намекна за въвеждане на нови парични стимули

...
Европейската централна банка намекна за въвеждане на нови парични стимули
Коментари Харесай

ЕЦБ намеква за предстояща промяна в паричната си политика

Европейската централна банка загатна за въвеждане на нови парични тласъци по време на днешното си съвещание, до момента в който двете най-големи стопански системи в Еврозоната се приготвят за въвеждане на национална карантина, написа Си Ен Би Си.

Централната банка остави лихвите си и паричната си политика без смяна, само че даде сигнал за ново разхлабване на двете политики на идващото постоянно съвещание през декември.

„ Управителният съвет ще продължи деликатно да проучва данните, в това число и динамичността на пандемията, вероятността пред намирането на ваксина и развиването на обменния курс. На база на тези оценки съветът ще реши дали инструментите, с които разполага институцията, са задоволителни, с цел да се отговори на разрастващата се обстановка “, се споделя публично изказване на ЕЦБ.

На днешното си постоянно съвещание централната банка резервира без смяна главната рента по интервенциите за рефинансиране (т.нар. " репо рента " ) на равнище от 0,00% и заемната си рента на равнище от 0,25%. Тя остави без смяна депозитната рента от минус 0,5%.  Освен това централната банка остави без смяна своята „ Пандемична стратегия за изключителни покупки на активи “ (PEPP) в размер на общо 1,36 трлн. евро.

През септември ЕЦБ предвижда стесняване на стопанската система на Еврозоната с 8% през тази година, последвано от ръст  от 5% през 2021 година Централната банка ще обнови прогнозите си през декември.

„ Вратата пред въвеждането на нови ограничения през декември е необятно отворена. Нека се надяваме, че обстановката няма да се утежни и че няма да се наложи ЕЦБ да предприеме дейности по-рано от плануваното “, разяснява водещият икономист от ING Карстен Бржески
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР