Европейската централна банка намекна за въвеждане на нови парични стимули

Европейската централна банка намекна за въвеждане на нови парични стимули ...

ЕЦБ намеква за предстояща промяна в паричната си политика.


Европейската централна банка намекна за въвеждане на нови парични стимули по време на днешното си заседание, докато двете най-големи икономики в Еврозоната се подготвят за въвеждане на национална карантина, пише Си Ен Би Си.

Централната банка остави лихвите си и паричната си политика без промяна, но даде сигнал за ново разхлабване на двете политики на следващото редовно заседание през декември.

„Управителният съвет ще продължи внимателно да анализира данните, включително и динамиката на пандемията, перспективата пред намирането на ваксина и развитието на обменния курс. На база на тези оценки съветът ще реши дали инструментите, с които разполага институцията, са достатъчни, за да се отговори на развиващата се ситуация“, се казва официално изявление на ЕЦБ.

На днешното си редовно заседание централната банка запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от минус 0,5%.  Освен това централната банка остави без промяна своята „Пандемична програма за извънредни покупки на активи“ (PEPP) в размер на общо 1,36 трлн. евро.

През септември ЕЦБ прогнозира свиване на икономиката на Еврозоната с 8% през тази година, последвано от ръст  от 5% през 2021 г. Централната банка ще обнови прогнозите си през декември.

„Вратата пред въвеждането на нови мерки през декември е широко отворена. Нека се надяваме, че ситуацията няма да се влоши и че няма да се наложи ЕЦБ да предприеме действия по-рано от планираното“, коментира водещият икономист от ING Карстен Бржески

Източник: manager.bg