Европейската централна банка може да спре да купува облигации още

...
Европейската централна банка може да спре да купува облигации още
Коментари Харесай

ЕЦБ може да прекрати всички покупки на облигации следващата есен

Европейската централна банка може да спре да купува облигации още при започване на идващия септември, стига инфлацията да се е върнала стабилно към целевото равнище. Това съобщи членът на Управителния съвет на централната банка Робърт Холцман, представен от Блумбърг.

Въведената през 2015 година програмата за закупуване на активи (APP) имаше за цел да върне растежа на потребителските цени до равнище от 2%, споделя Холцман, който управлява централната банка на Австрия и се смята за един от най-големите последователи на по-агресивната политика в ЕЦБ.

„ В взаимозависимост от развиването на инфлацията, това унищожаване на изискването и надлежно привършване на програмата може да се случи през септември или в края на идната година “, разяснява той по време на събитие в Лондон.

Членовете на УС на ЕЦБ ще се срещнат след пет седмици, с цел да изложат пътя, които политиката на централната банка ще поеме след пандемията. Макар че ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард алармира, че „ Пандемичната стратегия за изключителни покупки “ (PEPP) би трябвало да завърши по проект през март, в централната банка няма консенсус по кое време това да се случи и с APP, покупките по която възлизат на 20 милиарда евро месечно.

В момента инфлацията в Еврозоната е два пъти по-висока от формалната средносрочна цел.

Холцман, който чака растежът на цените да остане над 2% през 2022 година, съобщи, че е срещу въвеждането на промени в обичайна програмата за изкупуване на облигации. Той също по този начин е срещу нов кръг от целеви дълготрайни интервенции по рефинансиране, които имат за цел да насърчат банките да дават заеми на действителната стопанска система.

„ Анализите на данните, които имаме, демонстрират, че спомагателните резултати от кредитирането са доста ниски. Не виждам причина това да продължава – икономическият резултат е доста дребен “, сподели той.

Фокусът в този момент е върху пътя на инфлацията. Goldman Sachs предвижда, че тя ще се откри с половин процентен пункт над равнищата преди пандемията.

„ Не бих заложил на инфлация от под 2% в края на 2022 година “, разяснява Холцман, като добави, че моделите допускат, че процентът ще падне под това ниво през 2023 или 2024 година

Според новите прогнози на ЕЦБ, които би трябвало да бъдат оповестени по-късно през днешния ден, инфлацията през 2022 година евентуално ще бъде 2,2%. ЕЦБ ще разгласява личните си прогнози на съвещанието си идващия месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР