Европейската централна банка избра по-малко увеличение на основния лихвения процент.

...
Европейската централна банка избра по-малко увеличение на основния лихвения процент.
Коментари Харесай

Според очакванията: ЕЦБ повиши лихвения процент с 0.5 базисни пункта

Европейската централна банка избра по-малко нарастване на главния лихвения %.

На съвещанието си в четвъртък ЕЦБ увеличи лихвения % с 0.5 базисни пункта от 1.5 на 2%. Четвъртото за годината нарастване бе предстоящо от вложителите – от юли до момента то е с 2.5 процентни пункта. Това е най-високото равнище от 2009 година до момента.

„ Управителният съвет преценя, че лихвените проценти въпреки всичко ще би трябвало да се покачат доста със постоянни темпове, с цел да доближат равнища, които са задоволително рестриктивни, с цел да обезпечат навременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2% “, се споделя в формалното изказване на институцията във Франкфурт.

Друг основен въпрос, който бе разискван през днешния ден от Управителния съвет, е решението ЕЦБ да стартира да понижава салдото си приблизително с 15 милиарда евро на месец  до края юни 2023 година Повече детайлности за понижаване на дяловете в Програмата за закупуване на активи ще бъдат оповестени през февруари, с ангажимента, че темпото ще бъде съобразено със тактиката за паричната политика на институцията.

Централната банка съобщи, че работи върху прогнози за инфлацията, които са били „ доста преразгледани “ и вижда инфлацията да остане над задачата си от 2% до 2025 година Анализатори на ЕЦБ предвиждат тя да бъде 8.4% през 2022 година, 6.3% - през 2023 година, 3.4% - за 2024 година, и 2.3% - за 2025 година

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард смята, че рецесията в района ще бъде „ относително краткотрайна и плитка “.

Решението на ЕЦБ идва след последните данни за инфлацията в еврозоната, които сочат леко закъснение на покачването на цените през ноември. Годишният % се намали до 10% през ноември 2022 година от от 10,6% през октомври, надминавайки пазарните прогнози от 10.4%



Инфлацията се забави за първи път от юни предходната година, от което може да се направи извод, че ценовият напън е достигнал своя връх. Все отново процентът остава покрай рекордните равнища и 5 пъти над задачата на ЕЦБ от 2%.

Президентът Кристин Лагард уточни неотдавна пред Европейския парламент, че инфлацията в еврозоната не е достигнала своя връх и рисковете нарастват повече от предстоящото. Тя се забави в огромните европейски стопански системи, като Германия (11.3% против 11.6%), Италия (12.5% против 12.6%) и Испания (6.6% против 7.3%), само че остана на рекордни равнища във Франция (7.1%). Спрямо предходния месец потребителските цени са с 0.1% по-ниски, което е първият спад от юли предходната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР