Европейската централна банка (ЕЦБ) вече не бърза да затегне кранчето

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) вече не бърза да затегне кранчето
Коментари Харесай

Европейската банка и задъхващата се еврозона

Европейската централна банка (ЕЦБ) към този момент не бърза да затегне кранчето на кредитирането и евентуално в четвъртък, 26 април, ще разисква неотдавнашните признаци за закъснение на стопанската система в еврозоната, придружено от ритъм на инфлацията, който остава вял.

Освен в случай че не се случи нещо необикновено изненадващо, водещите лихви евентуално ще бъдат непокътнати на най-ниското си ниво, а огромната стратегия за изкупуване на държавни и частни дългови бумаги, известна като количествено облекчение (QE), ще бъде доказана до септември с понижен размер, сгънат на половина от януари или 30 милиарда евро месечно.

Институцията, ръководена от Мари Драги, означи през март положителното здраве на стопанската система като претекст да резервира дребна изненада за купувачи на пазара, заявявайки, че не възнамерява да усилва размера на QE.

Между другото " множеството стопански индикатори, оповестени през април, бяха слаби ", означи банката HSBC. Според нейни анализатори " в този момент не е моментът за Драги да ускорява упованията на пазараn за по-скорошно от плануваното стягане на кранчето на паричната политика ".

Най новите данни сочат, че интензивността в частния бизнес в еврозоната не се е трансформирала след забавянето, регистрирано през март. Именно това сподели първата оценка за комплексния показател на мениджърите по доставките (PMI) на компанията за финансова информация Markit, оповестен в понеделник, 23 април.

Повишение на заплатите

Всичко това подхранва зараждащия се спор в ЕЦБ за вероятно закъснение на темпа на повишаване на стопанска система в еврозоната, което би могло да промени радикално сюжетите, които се чакат от месеци, за стягане на паричната политика.

Единствената цел, категорично оповестена от франкфуртската институция, е инфлацията и тя продължава да се форсира прекомерно постепенно по отношение на динамичността на стопанската система: при 1,3% през март това, несъмнено, е ускоряване на месечна основа, само че то отразява сезонни фактори, до момента в който инфлацията, измерена без да се включват суровините и силата остава вяла или на ниво 1%.

Ключовият детайл, който може да форсира темпа на покачване на цените, е повдигането на заплатите и то ще продължи да бъде следено деликатно. Ще отнеме време обаче покачванията, контрактувани през последните месеци в Германия, да окажат въздействие и в другите страни.

Така че в четвъртък, 26 април, ще бъде прекомерно рано да се разгласи победа над инфлацията, въпреки евентуално ЕЦБ да съобщи, че " има вяра " в възможностите да види по какъв начин показателят продължава " да се насочва към задачата си ", или покрай 2% в средносрочна вероятност, изяснява Фредерик Дукрозет, икономист в Pictet wealth management.

Както и на съвещанието на ЕЦБ през март, на 26 април се чака " гълъбите " да продължат да имат превес във франкфуртската финансова институция, която най-вероятно ще резервира високата степен на смекчената си парична политика, пред " ястребите ", последователи на по-твърдия курс.

Да чакаме до юни

Още повече, че други опасности се задават на хоризонта. До такава степен, че има опасения от " негативна серпантина на протекционистки закани, неподходящо развиване на валутните курсове и внезапни корекции на финансовите пазари ", съобщи Франсоа Вилроа дьо Гало, гуверньор на Banque de France и член на управителния съвет на ЕЦБ.

Подобна серпантина би довело до стягане на финансовите условия, както и до утежняване на вероятностите пред растежа на еврозоната, забавяйки излизането от програмата за изключителни ограничения, която ЕЦБ извършва сега ", разяснява френският централен банкер.

При тази несигурна конюнктура " срещата в четвъртък ще бъде генерална подготовка, която ЕЦБ евентуално би предпочела да направи при затворени порти, обобщи Карстен Бжески от банката ING Diba.

Ако обстановката го разреши, съответните нови по-скоро ще дойдат на идващото съвещание в средата на юни, та даже и на плануваното за 26 юли: ЕЦБ освен би трябвало да възнамерява последователното си излизане от QE, само че и да посочи по кое време ще вдигне лихвите си. Засега тя се лимитира с изказването, че това сигурно " ще бъде след " прекъсването на програмата за изкупуване на дългови бумаги, период, който икономистите поясняват като средата на 2019 година или по-рано. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР