Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази размера на записания си

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази размера на записания си
Коментари Харесай

Брекзит доведе до преразпределение на капитала на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще резервира размера на записания си капитал - 10,8 милиарда евро - откакто Bank of England напусне Европейската система на централните банки (ЕСЦБ).

Това се споделя в особено пресссъобщение на ЕЦБ, публикувано през днешния ден. В него се показва, че сегашният дял на Bank of England в записания капитал на ЕЦБ, който възлиза на 14,3%, ще бъде преразпределен сред националните централни банки (НЦБ) от еврозоната и останалите НЦБ отвън еврозоната.

Bank of England напуща Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) в резултат на отдръпването на Обединеното кралство от Европейския съюз. Тя има дял от 14,3% в записания капитал на ЕЦБ, като импортираната част от него е 3,75% или 58 млн. евро. Тази сума ще бъде възобновена от ЕЦБ според изискванията на Споразумението за отдръпване сред Обединеното кралство и Европейски Съюз.

В резултат на всички тези дейности записаният капитал на ЕЦБ ще бъде преразпределен сред останалите Национални централни банки (НЦБ) въз основа на обновен финансов логаритъм. Според известието на ЕЦБ теглата ще бъдат преизчислени въз основа на каузи на всяка от страните членки в общото население и брутния вътрешен артикул (БВП) на Европейския съюз, откакто Обединеното кралство го напусне.

НЦБ от еврозоната внасят 100% от каузи си в записания капитал на ЕЦБ, а тези на страните отвън еврозоната внасят 3,75% от каузи си. Тъй като делът на НЦБ от еврозоната ще се усили и ще бъде изплатен напълно, това ще докара до повишаване на импортирания капитал на ЕЦБ от 7 659 млн. евро през 2020 година до 8 880 млн. евро през 2022 година. Внесеният капитал на ЕЦБ ще остане неизменен в годината, в която Обединеното кралство напуща Европейски Съюз, защото останалите НЦБ ще покрият вноската на оттеглящата се Bank of England в размер на 58 млн. евро. След това Националните централни банки от еврозоната ще изплатят напълно нараствания си дял в записания капитал на два годишни транша, първият от които е през 2021 година.

Най-голямо в номинално изражение - към 200 млн. евро ще е нарастването за Дойче Бундесбанк. В края на 2022-а нейното присъединяване в капитала на ЕЦБ би трябвало да надвиши 2,32 милиарда евро.

България няма да бъде принудена да прави спомагателни вноски в капитала на ЕЦБ. Тя ще резервира равнището на импортирания капитал от 3 991 180 евро, при записан капитал от 106 431 470 евро. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР