Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поножи основните лихвени проценти през

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поножи основните лихвени проценти през
Коментари Харесай

Кога ЕЦБ ще започне понижение на основните лихви според анализатори

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поножи главните лихвени проценти през юни - това е мнението на съвсем всички икономисти, взели участие в последната анкета на организация Reuters по въпроса. Само дребна част от тях обаче чакат това да бъде началото на трайна политика на понижаване на главните лихви с общо 100 или повече базисни пункта до края на 2024 година.

Напоследък редица членове на управлението на ЕЦБ поддържаха концепцията за понижения на главните лихви, най-вероятно през юни. Но по-рано този месец шефът на ЕЦБ Кристин Лагард сподели, че банката не може да се ангажира да продължи с лихвените намаления по-късно.

Скоростта на пониженията евентуално ще зависи значително от икономическите данни, изключително от инфлацията в еврозоната, която през февруари беше 2,6%, т.е. към момента над целевото равнище на ЕЦБ от 2 на 100. Ръстът на заплатите също също е от голяма важност за устойчивото намаляване на инфлацията.
 Какво може да дестабилизира международната търговия, съгласно ЕЦБ
Какво може да дестабилизира международната търговия, съгласно ЕЦБ

Степента на бъдещето понижаване на главните лихви ще зависи от постигането на задачата за инфлацията

Всичките 77 икономисти, интервюирани от Reuters в интервала 25-28 март, чакат ЕЦБ да резервира главната рента по депозитите непроменена на равнище 4% на идващото си съвещание на 11-ти април, като 68 от тях (около 90%) предвиждат, че първото понижение ще се случи през юни. Това е и в сходство с пазарните упования.

Няма обаче явен консенсус по отношение на степента на понижения на главните лихви, които ЕЦБ ще направи тази година. Малко над половината, или 39 от 77 икономисти, чакат намаляване на лихвите ставки с общо 100 или повече базисни пункта, до момента в който останалите 38 виждат по-скромно сумарно понижение, с общо 75 или по-малко базисни пункта.

Според същото изследване, икономистите чакат инфлацията в еврозоната още да се намали през идващите тримесечия, само че няма да доближи задачата на ЕЦБ от приблизително 2% до второто тримесечие на 2025 година.
 Прогнозата на ЕЦБ: По-ниска инфлация в еврозоната, само че и по-малък стопански напредък
Прогнозата на ЕЦБ: По-ниска инфлация в еврозоната, само че и по-малък стопански напредък

Европейският паричен регулатор резервира непроменени и трите съществени лихвени процента
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР