Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи късно снощи, че ще позволи

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи късно снощи, че ще позволи
Коментари Харесай

ЕЦБ ще приема като гаранция облигации с рейтинг боклук в помощ на банките, засегнати от коронавирусната епидемия

Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви късно нощес, че ще разреши на банките да дават като кредитни гаранции бумаги, чийто рейтинг е бил намален до категория " отпадък ", с цел да се предотврати дефицит на кредитиране в еврозоната на фона на епидемията от ковид, съобщи Ройтерс.

Италия и редица компании са в риск дълговите им бумаги да изгубят капиталовия си рейтинг поради усложненията, провокирани от разпространяването на COVID-19 и ограничаващите ограничения.

Това би означавало, че банките няма да могат да употребяват тези активи, с цел да си обезпечат самите те финансиране от ЕЦБ и би повишило цената на кредитирането за съответните емитенти.

ЕЦБ обаче съобщи, че ще ползва за всеки актив кредитния му рейтинг към 17 април. По този метод банките ще могат да продължат да употребяват книжата при кредитни интервенции, доколкото облигациите остават в горния завършек на скалата от няколкото рейтинга, определящи даден актив като несъответствуващ за вложения, съобщи Българска телеграфна агенция.

ЕЦБ заема пари кеш на банките при рента от минус 0,75 % и им прави отстъпки, в случай че те дават средствата на компании.

Банките, които вземат свръхевтини заеми, би трябвало да внесат гаранции. Смекчаването на разпоредбите има за цел да подсигурява, че банките ще разполагат с задоволително активи, които да употребяват като гаранции, и ще поддържат кредитния поток към бизнеса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР