Европейската централна банка (ЕЦБ) пусна днес първи по рода си

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) пусна днес първи по рода си
Коментари Харесай

ЕЦБ пуска климатичен стрес тест на банките в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) пусна през днешния ден първи по рода си тест за резистентност на огромните банки от еврозоната против климатични шокове, като ги увери, че инспекцията няма да докара директно до спомагателни финансови условия, съобщи Франс прес.

Институцията стартира пруденциален тест за резистентност, който ще мери способността на банките да всмукват финансови отблясъци, свързани с физически опасности като жега, суша и наводнения, както и опасности в кратковременен и дълготраен проект, произлизащи от прехода към по-зелена стопанска система, се споделя в официално съобщение на ЕЦБ.

Банките ще дават своите отговори на обстоен въпросник от месец март, след което централната банка ще разгласява систематизираните резултати през юли.
 istock istock
Тестът ще бъде ориентиран по-скоро към характерни класове от активи, изложени на климатичен риск, като портфолиа за жилищни заеми, в сравнение с общите салда на банките. Резултатите обаче няма да значат неуспех или триумф на институциите. Няма да има и директно отражение за условията за финансови нива, прецизира ЕЦБ. Тестът по-скоро се схваща като образователно упражнение за банките и надзорните органи, акцентира европейският регулатор.

Резултатите обаче допринесат за първокласен проект, именуван " развой на пруденциална инспекция и оценка " (SREP), измерващ рисковете за всяка банка.

Тестът за климатична резистентност може да има непряко отражение върху условията за така наречен " дирек тт " във връзка с капитала, определяни самостоятелно от надзорника. Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард счита климатичните промени за един от най-големите опасности за стопанската система и банковия бранш през идните години.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР