Европейската централна банка (ЕЦБ) най-вероятно ще намали базовите лихви по

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) най-вероятно ще намали базовите лихви по
Коментари Харесай

ЕЦБ най-вероятно ще намали лихвите през септември

Европейската централна банка (ЕЦБ) най-вероятно ще понижи базовите лихви по заемите още през септември дружно с въвеждането на други стопански тласъци. Това стана ясно от най-новите решения за паричната политика на банката и конференцията на шефа на банката Марио Драги след съвещанието в четвъртък. ЕЦБ трансформира позицията си по няколко линии - стабилността на сегашните ограничения, политиката по отношение на инфлацията и готовността за интервенция.

С повече тласъци за стопанската система

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нулевите лихви по заемите и негативните (-0.40%) лихви по депозитите в еврозоната остават непроменени в този момент. Езикът на централната банка обаче се смени по индикативен метод. Президентът на институцията Марио Драги разгласи, че ЕЦБ е подготвена да поддържа " сегашните или по-ниски лихви най-малко до първата половина на 2020 година ". До този миг не е ставало дума за по-ниски лихви - изразът на Драги незабавно беше признат като сигнал от пазарите, че централната банка на Европейски Съюз ще понижи лихвите, най-вероятно още през септември. Драги въпреки всичко добави, че се готви система на диференцирани депозити, с цел да се понижи вредата за банките от сегашните негативни лихви.

Този ход беше предстоящ, изключително откакто Федералният запас на Съединени американски щати загатна за понижение на главната рента и се чака да вземе публично решение на срещата си идната седмица. Така ЕЦБ става последната огромна централна банка, която даде обещание понижение на лихвите. Драги също изясни, че банката е подготвена да " употребява цялостния набор от наличните си принадлежности ", с цел да подтиква европейската стопанска система, само че че " подготовката им е комплицирана и ще отнеме време ".

На езика на Драги това най-вероятно се превежда като уголемение на сегашните ограничения за изкупуване на активи от банката - така наречен количествени облекчения. Управителят на централната банка на еврозоната дава такива сигнали от няколко седмици.

Безсилни пред ниската инфлация

Подобно на Фед ЕЦБ също има проблем с ниската инфлация. Драги за следващ път изясни, че дълготрайно ниската инфлация в Европейски Съюз е проблем, който би трябвало да бъде контриран от политиките на ЕЦБ. Президентът на банката призна, че към този момент ограниченията на институцията не са проработили и инфлацията си остава на доста задачата от 1.9-2%. Драги изясни ниската инфлация с продължаващите занижени упования на бизнеса и разгласи, че ЕЦБ ще промени езика си по отношение на инфлацията. В този случай Драги приказва за " симетричност при инфлацията ", което значи, че банката е подготвена да одобри варираща инфлация под или над 2%. Не е ясно обаче по какъв начин тази смяна на езика трансформира обстоятелството, че инфлацията в еврозоната стои на равнище от 1.3%.

Драги въпреки всичко увери по време на конференцията, че " изобщо не сме се примирили с ниската инфлация, имаме същата целенасоченост както постоянно ". ЕЦБ обаче ще изчака събирането на още данни, преди да приложи ориентирани ограничения, което укрепва упованието за цялостен пакет от ограничения през септември вместо единствено понижение на лихвите.

Обичайните обвинени

Президентът на ЕЦБ повтори към този момент позната мантра какво предизвиква проблемите в еврозоната и оправдава сегашните нулеви и негативни лихви - " омекването на международния растеж, несигурността в международната стопанска система, обвързвана с търговски войни и геополитическо напрежение ". Забавянето на стопанската система на Китай, неналичието на ясна визия по кое време и по какъв начин ще завърши комерсиалната война и надвисналата опасност от безреден Brexit отслабват подвластната от износа стопанска система на еврозоната. Германският показател IFO, който демонстрира доверието в бизнеса в страната, е на най-ниското си равнище за последните 9 години.

" Икономическите прогнози са все по-лоши и по-лоши ", заключи Драги, само че бързо добави, че няма нараснала заплаха от криза и че еврозоната демонстрира значими знаци за резистентност, само че се нуждае от тласъци. Пазарите обаче не се довериха изключително на уверителните думи на Драги, като еврото се срина с 0.3% по отношение на $ до най-ниското си равнище от май 2017 година, показва Financial Times. По-късно обаче единната валута се възвърне и към 17.45 часа нараства по отношение на $ и паунда. Инвеститорите към този момент са насочили вниманието си към двудневното съвещание на Фед на 30-31 юли, където упованията са за съответни дейности от централната банка на Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР