Европейската централна банка (ЕЦБ) и Евросъюзът се отнасят с големи

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) и Евросъюзът се отнасят с големи
Коментари Харесай

Die Welt: Банковият съюз стана ново препятствие на пътя на България към Еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Евросъюзът се отнасят с огромни подозрения към вероятността за скорошно влизане на България в системата на постоянни валутни курсове в Европа, което би трябвало да стане предварителна стъпка по пътя към вероятното приемане на страната в зоната на еврото, написа немският вестник Die Welt в обявата си „ EZB und EU mit großen Bedenken gegen Bulgariens Euro-Beitritt”.

Наред с такива проблеми като свирепата корупция и незадоволителната самостоятелност на надзорните органи, основни компликации зародили по отношение на банковия съюз, оповестява изданието.

В Брюксел приказват, че става дума да се откри юридическо решение за механически проблем на банковия съюз. Встъпването в него не може да се реализира с едно махване на ръката и би трябвало да бъде авансово квалифицирано, а за това би трябвало несъмнено време, изясняват двамата създатели на материала.

В специфичен документ, описващ изискванията за встъпване във валутната зона през ноември 2014 година, не е указан подобаващ механизъм и в този момент това за България това съставлява сериозен проблем. При това, съгласно информация на Die Welt, българите не са прекомерно открити за предложенията на Брюксел и другите гаранти за застраховане на постоянна валута.

До в този момент България отклоняваше концепцията за „ тясно сътрудничество”, написа немският вестник. Представителите на София, притежаващи политическа отговорност в тази област, обръщат внимание на обстоятелството, че до в този момент нито една друга страна, желаеща да влезе в еврозоната, не била задължена да премине през такава процедура.

За еврозоната това е проблем, написа Die Welt. По време на рецесията на еврото, раздрусала голям брой банки в южната част на Европа, Съветът на ЕЦБ през 2014 година провежда банков съюз. Тогава беше признато решението даже не влизащи в еврозоната страни могат да вземат присъединяване в работата на института, осигуряващ контрол за активността на банковия съюз.

В този случай съответната страна се задължава да даде на банковия контрол на ЕЦБ цялата информация за своите банки и системата за надзора, а по този начин също да оказва подпомагане и тясно да сътрудничи с европейските институции, обръща внимание Die Welt.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР