Европейската централна банка (ЕЦБ) днес отвори пътя към едно или

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) днес отвори пътя към едно или
Коментари Харесай

ЕЦБ открехна вратичка за намаление на лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) през днешния ден отвори пътя към едно или няколко намаления на лихвите си, поставяйки завършек на седмици на напрежение към това решение. Освен това тя загатна и за опцията да вземе и други ограничения, измежду които е една нова стратегия за изкупуване на дългиви бумаги за да поддържа по-енергично стопанската система на еврозоната, съобщи Франс прес.

На днешното си съвещание по паричната политика ЕЦБ резервира водещите лихви на техните минимуми, които не са променяни от март 2016 година, заяви говорителка на франкфуртската финансова институция, представена от международните организации.

Основната рента по рефинансирането остава нула, а комерсиалните банки ще продължат да заплащат на ЕЦБ негативна рента от 0,40 на 100 за парите, от които те не се нуждаят директно, посочи Агенция Франс Прес.

ЕЦБ даде да се разбере, че може да намали още лихвите или да възобнови изкупуването на облигации през идващите седмици, с цел да поддържа слабия стопански напредък на фона на напрежението в комерсиалните връзки, добави Асошиейтед прес.

Банката промени изказването си за паричната си политика след днешното съвещание, заявявайки, че лихвите ще останат непроменени на рекордно ниските си равнища " или на по-ниски " доникъде на 2020 година. Допълнението на думите " или по-ниски " акцентира, че идната стъпка може да бъде намаляване на лихвите. Освен това банката е упълномощила на екипа си да изследва опцията за нов кръг от изкупувания на облигации
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР