Европейската служба за изменение на климата Коперник съобщава, че с

...
Европейската служба за изменение на климата Коперник съобщава, че с
Коментари Харесай

Нараства опасността от пожари в Арктика

Европейската работа за изменение на климата " Коперник " оповестява, че с наближаването на северното лято, сезонът на горските пожари в Арктика може да стартира прибързано.
Климатът на Северното полукълбо той се е затоплил доста в последните години. В някои региони сателитините фотоси демонстрират поява на огнища през последните две седмици.

По-високата от междинната температура през последните месеци може да усили броя на интензивните горски пожари в района.

Пожарната интензивност оттатък Арктическия кръг нормално стартира при започване на май и се ускорява при започване на юни. Мониторингът на пожарите в района демонстрира, че до момента тазгодишната пожарна интензивност наподобява почти същата като междинната за интервала 2003-2019 година

През април 2020 година температурата в някои елементи на Сибир беше 12 градуса по-висока от междинната месечна стойност за 1981-2010 година и остана доста висока през целия месец май.

Миналата зима в Русия пък беше доста топла: междинните температури в Централен и Северен Сибир бяха извънредно високи спрямо останалия свят, а февруари и януари бяха доста по-топли от междинните.

Топлият въздух от Сибир може да се популяризира в целия Арктика. Въпреки, че това не предизвиква непосредствено горски пожари, в композиция с ниското равнище на мокрота на почвата, това може да способства за основаването на удобни условия за разпространяване на пожарите след тяхното пораждане.Мониторингът демонстрира, че макар високите температури, почвата в най-топлите елементи на Арктическия кръг като цяло беше задоволително влажна. Изключение прави Североизточен Сибир, където влажността на почвата беше под междинното равнище.

Данните за интензивността на горските пожари от 2003 година до наши дни демонстрират, че пожарите оттатък Арктическия кръг са най-честите и интензивни през юли и август.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР