Европейската служба за борба с измамите (OLAF) разследва няколко случая

...
Европейската служба за борба с измамите (OLAF) разследва няколко случая
Коментари Харесай

OLAF разкри злоупотреби за 11,7 млн. евро в България

Европейската работа за битка с измамите (OLAF) проверява няколко случая на хипотетични злоупотреби с пари на данъкоплатците от Европейски Съюз. Става въпрос за над 19,5 млн. евро, непозволено изразходвани за инфраструктурни планове в България, Румъния и Унгария.

 „ OLAF завърши четири следствия на планове за рационализация на уреди за вода и отпадни води. Представени са подправени документи, не са спазени критериите за допустимост на финансирането от Европейски Съюз. Открихме издигнати пречиствателни уреди, които в никакъв случай не са работили. Парите – над 19,5 млн. евро, би трябвало да бъдат върнати в бюджета на Европейски Съюз и да са в интерес на жителите, а не за обогатяване на измамниците ”, акцентира генералният шеф на OLAF Виле Итала.

България е глобена за два случая, по които би трябвало да възвърне 11,7 млн. евро на европейския бюджет. Първият от тях е по неизвестен сигнал за нередности по план за водоснабдяване и отпадни води. OLAF прави проверка на пет огромни контракта за строителство и контрол в границите на плана и открива, че във етапа на възлагане и осъществяване са показани подправени документи. Службата е изпратила правосъдна рекомендация на управляващите за възобновяване на 6,9 млн. евро.

Другата корист е за 4,8 млн. евро – става въпрос за локален план за пречиствателна станция за отпадни води, приключена през 2012 година Съоръжението не е пуснато в употреба и това съставлява риск  за публичното здраве и околната среда, показват от OLAF.

Неговите специалисти са открили документни измами при възлагане на публични поръчки за модернизиране на инфраструктура за водоснабдяване и отпадни води в Румъния. Европейската работа са поискали от румънските управляващи възобновяване на 6,5 млн. евро.

Четвъртият случай е обвързван със злоупотреби по план за възстановяване на качеството на питейната вода в маджарски град, за който OLAF желае връщане на над 1,3 млн. евро от сътрудниците по плана.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР